Merckx over Van der Poel: 'Een ongelooflijke coureur'

Mathieu van der Poel blijft de wielerwereld verbazen. Woensdag won hij met overmacht de Brabantse Pijl. Eddy Merckx: "Een ongelooflijke coureur."

Poel

De grootste wielrenner aller tijden sprak over de Nederlands kampioen in het programma Extra Time Koers. "Mathieu heeft er een serieuze motor in liggen. Dat onstuimige van de koers telkens maken zal erin blijven. Je kunt je karakter niet zomaar veranderen. Het is zijn motivatie: hij wil gewoon alles winnen. De dag dat hij een echt grote ploeg achter zich heeft, dan denk ik dat er in sommige wedstrijden heel weinig te doen is aan Mathieu."

In de Brabantse Pijl ging Van der Poel van kop af de sprint aan met snelle mannen als Julian Alaphilippe en Michael Matthews. Maar zijn concurrenten kwamen niet eens in de buurt. Merckx: "Hij gaat van kop af en de snelheid die hij meteen haalt, dan ga je hem niet meer kunnen remonteren. Hij is een ongelooflijke coureur en als hij niets tegenkomt, dan gaat hij ons blijven verbazen."

Ook commentator Michel Wuyts stak zijn bewondering in het programma niet onder stoelen of banken. "Wat me vooral intrigeert is hoe hij reageert bij een aanval van een ander. Hij weet wanneer Wellens gaat en zit onmiddellijk op zijn wiel. Ik kwam het commentaarhok uit en liep langs Quick Step-dokter Yvan Van Mol. Hij zei op zijn welbekende toontje: ik denk dat we hem beter naar ons halen."