Van der Poel verslaat Alaphilippe in Brabantse Pijl

Mathieu van der Poel heeft gezegevierd in de Brabantse Pijl. Hij won de sprint van Julian Alaphilippe, Michael Matthews en Tim Wellens.
Poel

Al na vijf kilometer ontstond er een vlucht van de dag met zeven renners. De Belgen waren met vijf coureurs ruim vertegenwoordigd vooraan. De namen: Dries De Bondt (Corendon-Circus), Frederik Backaert (Wanty Groupe Gobert), Ludovic Robeet (Wallonie-Bruxelles), Arjen Livyns (Roompot-Charles), Francesco Bongiorno (Neri-Sottoli), Edward Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise) en Andrea Peron (Team Novo Nordisk). De vier renners die het langst overbleven waren Backaert, De Bondt, Livyns en Planckaert. 

Op ruim veertig kilometer van het einde leek er een gevaarlijke kopgroep te ontstaan met Bjorg Lambrecht, Marc Hirschi, Petr Vakoc, Cameron Meyer en Gianni Vermeersch, maar zij kregen niet de benodigde ruimte om weg te komen. Mede door dit soort aanvallen nam de voorsprong van de vier overgebleven koplopers desondanks snel af. Door een versnelling van Daryl Impey (Mitchelton-Scott) werden zij op 34 kilometer van de meet definitief ingerekend. 

Het wachten was vervolgens op de IJskelderlaan. Daar ging Impey wederom op de trappers staan. De Zuid-Afrikaanse kampioen sloeg een mooi gat, maar kreeg niemand met zich mee en moest dus solo op zoek naar eremetaal. Achter hem duurde het even voordat er een achtervolging in gang werd gezet, maar na zo'n vijf kilometer besloot Deceuninck-Quick Step toch de achtervolging in te zetten.

Op de Hertstraat ging Julian Alaphilippe in de aanval. Tim Wellens zat direct op zijn wiel, maar Van der Poel zat op dat moment vrij ver van achter. In een streep spurtte hij naar de kop van de koers. Michael Matthews wist de oversteek ook nog te maken, waardoor er plus Impey vijf man vooraan raakten. Op ruim tien kilometer van de meet ging Wellens aan. Dat was er te veel aan voor Impey, waardoor er nog vier voorop bleven. 

Achter het kwartet werd lange tijd vol gereden door Bahrain-Merida, maar daar viel het met nog 7,5 kilometer voor de boeg helemaal stil. Een aantal renners probeerde terug te komen tot de kop van de koers, maar dat lukte niet meer. De winnaar zou dan ook uit de groep van vier komen. Op de laatste keer IJskelderlaan ging Alaphilippe aan, maar Van der Poel zat vrij snel op het wiel. Het zou dus aankomen op de laatste strook omhoog op het Schavei. Van der Poel ging van kop af aan en reed de drie wereldtoppers vierkant uit het wiel. Alaphilippe en Wellens completeerden het podium.

Laatste nieuws