Lepistö opent Healthy Ageing Tour met overwinning

Lotta Lepistö heeft de eerste etappe in de Healthy Ageing Tour gewonnen. De Finse bleef Lisa Klein en Christine Majerus voor.

Lepistö

De vijfdaagse rittenkoers begon vandaag met een etappe op het Duitse eiland Borkum. De vrouwen kregen zeven plaatselijke rondes voorgeschoteld van zo'n vijftien kilometer. Het was chaos alom vanaf het begin, want door een valpartij werd het peloton in verschillende delen geslagen.

Het gevolg was een lange strijd tussen twee groepen, want de voorste groep liet de achtervolgers niet zonder slag of stoot terugkomen. Toch was de samensmelting halfweg koers een feit. Daarmee was de aanvalslust van de rensters allerminst gestild, want niet veel later ontstond er een kopgroep met zeer sterke krachten. Onder anderen Lorena Wiebes, Kirsten Wild, Ellen van Dijk en Lepistö trokken ten aanval. 

Gestaag breidde de sterke kopgroep hun voorsprong uit, waardoor een sprint tussen veertien rensters een feit werd. Er volgde nog een gevaarlijke aanval van Alice Barnes, maar zij kon haar inspanning niet volhouden. Wiebes leek door haar goede vorm, tweede in zowel de Driedaagse Brugge-De Panne en Gent-Wevelgem, op pole-position te staan voor de dagzege. De jongeling ging echter onderuit in de slotfase, waardoor haar kans op de etappezege verkeken was. Uiteindelijk was Lepistö de snelste. Voor de renster van Trek-Segafredo is het haar derde overwinning van het seizoen, na twee ritzege in de Ronde van Valencia.