Indrukwekkende Van der Poel wint Dwars door Vlaanderen

Mathieu van der Poel heeft op indrukwekkende wijze gewonnen in Dwars door Vlaanderen. Hij won een sprint van vijf.

Poel

Na een enerverende Gent-Wevelgem ging het Vlaamse voorjaar verder met Dwars door Vlaanderen, dat in tegenstelling tot vorig jaar in goede weersomstandigheden werd afgewerkt. De volgende renners kleurden de dag in de kopgroep: Jonas Koch (Team CCC), Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), Ramon Sinkeldam (Groupama-FDJ), Michael Hepburn (Mitchelton-Scott), Kris Boeckmans (Vital Conept-B&B Hotels), Nelson Oliveira (Movistar), Mihkel Räim (Israel Cycling Academy) en Zhandos Bizhigitov (Astana). 

Even was het chaos toen de koers werd opgehouden door een ambulance op de weg bij de vrouwenkoers. De koers werd geneutraliseerd, waardoor het peloton bij de kopgroep kwam. De kopgroep kreeg echter weer een voorgift van 2 minuten en 30 seconden van de koersdirecteur.

Op ruim zestig kilometer van de meet werd de koers volledig opengebroken doordat Mathieu van der Poel ten aanval trok. Even daarvoor was zijn ploegmaat Dries De Bondt al gedemarreerd en de Nederlands kampioen kreeg daarnaast Kasper Asgreen, Ivan Garcia Cortina en Anthony Turgis met zich mee. Met Asgreen had Deceuninck-Quick Step ook een mannetje mee, waardoor Lotto Soudal en UAE Team Emirates de honneurs op kop van het peloton waarnamen. 

Asgreen kon het tempo echter niet volgen, waardoor Deceuninck-Quick Step toch in de verdediging werd gedrukt en moest achtervolgen in het peloton. Op de Taaienberg konden Turgis en Garcia Cortina wel mee met Van der Poel en in rap tempo reed het drietal naar een grote groep van de vluchters. Oliveira was echter de sterkste van hen gebleken en reed solo op kop. 

Door het werk van onder anderen Lotto Soudal, Deceuninck-Quick Step, Team Sky en Jumbo-Visma werd Van der Poel desondanks binnen schootsafstand gehouden. Op zo'n dertig kilometer van het einde dreigde alles bij elkaar te komen, maar precies op dat moment doemde de Knokteberg op en daar kwamen de verhoudingen weer volledig anders te liggen. 

Pöstlberger reed naar koploper Oliveira toe, terwijl daarachter Bob Jungels en Tiesj Benoot aanvielen. Zij raapten Van der Poel en Turgis op, die vervolgens de achtervolging inzetten op de twee op kop. Dat gat was zo gedicht, mede doordat Oliveira lek reed (werd opgeslokt door het peloton) en Pöstlberger besloot te wachten. Het peloton was echter niet ver, maar daar werd in eerste instantie geen georganiseerde jacht gehouden. 

Gestaag breidde de kopgroep van vijf hun voorsprong uit op een groep, waar vooral Groupama-FDJ veel werk verrichte. Op de Nokereberg versnelde Jungels, maar Van der Poel zat snel in het wiel van de Luxemburger. In de slotfase werd nog steeds goed samengewerkt vooraan, maar onder de vod ging Benoot ten aanval. Zijn vluchtpoging werd tenietgedaan. Het draaide uit op een sprint met vijf, waarin Turgis als eerste aanging. Van der Poel kon hem echter nog voorbij te steken en won vervolgens met speels gemak. De Fransman werd wel tweede en Jungels derde.