Stybar spurt naar zege in E3 BinckBank Classic

Zdenek Stybar heeft de E3 BinckBank Classic gewonnen. De Tsjech profiteerde van een lange solo van teamgenoot Bob Jungels en versloeg Wout Van Aert en Greg Van Avermaet in een spurt.

Stybar
  • Afbeelding van Greg Van Avermaet Greg Van Avermaet
  • Afbeelding van Bob Jungels Bob Jungels
  • Afbeelding van Zdenek Stybar Zdenek Stybar
  • Afbeelding van Wout van Aert Wout van Aert

Vorig jaar werd de E3 Harelbeke een triomftocht voor Niki Terpstra. Dit jaar ging de koers verder onder een andere naam, want door het sponsorschap van BinckBank is de koers omgetoverd tot de E3 BinckBank Classic. Al snel in de koers vormde zich een kopgroep van acht man, namelijk Stijn Steels (Roompot-Charles), Jaime Castrillo (Movistar), Ludwig de Winter (Wanty-Groupe Gobert), Marc Hirschi (Team Sunweb), Mihkel Raïm (Israel Cycling Academy), Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen-Baloise), Aksel Nommela en Lionel Taminiaux (beiden Wallonie-Bruxelles). 

In het peloton namen onder meer Bora-Hansgrohe en Deceuninck-Quick Step het heft in handen. Het grootste nieuws in de groep met favorieten was echter de valpartij van Sep Vanmarcke, die vervolgens werd afgevoerd met de ziekenwagen. De Belg van EF Education First had hulp nodig met opstaan en ogenschijnlijk een vrij zware blessure. 

De wedstrijd werd opengebroken op de Taaienberg, waar onder anderen Danny van Poppel flink doortrok. Het was vervolgens lange tijd hollen en stilstaan en verschillende toppers meldden zich aan kop van de koers. Zdenek Stybar en Tiesj Benoot gooiden het tempo de hoogte in.

Op zestig kilometer van de meet koos Bob Jungels ervoor om zijn duivels te ontbinden. Terwijl de Luxemburger solo op zoek ging naar de koplopers moesten onder anderen Lars Boom, Edvald Boasson Hagen en Ramon Sinkeldam lossen uit het peloton. In korte tijd reed Jungels naar de kopgroep en even later reden ook Nils Politt en Jasha Sütterlin naar de kop. Vroege vluchters Hirschi, Sprengers en Steels wisten hun wagon aan te haken. Tegelijkertijd raakte het tempo volledig uit het peloton, waardoor de koplopers een voorsprong van ruim een minuut bijeen reden. 

Op de Paterberg barstte het vervolgens volledig los. Vooraan moesten Steels en Sprengers de rol lossen en in het peloton wist een groep van acht toppers zich af te scheiden: Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Wout Van Aert, Stybar, Matteo Trentin, Alberto Bettiol en Jens Keukeleire. Net daarachter zaten ook Yves Lampaert, Benoot, Niki Terpstra, Sonny Colbrelli, Philippe Gilbert en Sebastian Langeveld, maar die wisten nooit terug te komen.

Vooraan was Jungels duidelijk de sterkste. De jonge Hirschi poogde een demarrage van Jungels op de Karnemelkbeekstraat nog te volgen, maar moest uiteindelijk kraken. Hij werd samen met Politt en Sütterlin opgeslokt door de groep met favorieten. De laatste helling, de Tiegemberg, lag op twintig kilometer van de meet en op dat moment had Jungels een voorgift van 37 seconden. Doordat Van Avermaet aanviel, reed hij er direct tien seconden af. 

De kopman van Team CCC reed onder anderen Sagan en Naesen vierkant uit de wielen en kreeg Van Aert, Bettiol en Stybar met zich mee. Na een lange slopende achtervolging wisten ze met nog een kleine zeven kilometer voor de boeg terug te rijden naar koploper Jungels. Er kwam nog wel druk van achter, maar de vijf vooraan mochten uitmaken wie er met de zege aan de haal zou gaan. 

Met nog drie kilometer ging Stybar ten aanval, maar hij werd vliegensvlug gecounterd door Van Aert. De Tsjech ging nog een keer, maar dit maal zat Bettiol direct in het wiel. Onder de vod besloot Deceuninck-Quick Step het anders te doen. Jungels ging op kop rijden voor de sprint van Stybar. In een sprint met stervende zwanen wist de ex-veldrijder het werk af te maken.