Adam Yates wint loodzware etappe Ronde van Catalonië

Adam Yates heeft de derde rit van de Ronde van Catalonië gewonnen. Hij was de beste uit een groep van vijf.

Yates
  • Adam Yates Adam Yates

Na overwinningen van Thomas De Gendt en Michael Matthews lag er vandaag een loodzware etappe te wachten. De top van de slotbeklimming lag namelijk boven de tweeduizend meter hoogte. Veel renners zullen daar angst voor hebben gehad, maar elf renners niet. Zij kleurden namelijk de etappe door de vlucht van de dag te vormen.

De namen: Lennard Kämna (Team Sunweb), Bart Declercq (Wanty-Groupe Gobert), Bert-Jan Lindeman (Team Jumbo-Visma), Pieter Weening (Roompot-Charles), Dries Devenyns (Deceuninck-Quick Step), Francois Bidard (Ag2r-La Mondiale), Sergio Samitter (Euskadi-Murias), Maurits Lammertink (Roompot-Charles), Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic), Oscar Cabedo (Burgos-BH) en Alvaro Cuadros (Caja-Rural).

Vooraan waren de Nederlanders Weening en Lindeman de sterkste renners, waarvan de Fries nog net iets sterker was dan Lindeman. Maar door het werk van vooral Team Sky had Weening simpelweg te weinig voorsprong om aanspraak te maken op de dagzege. Met nog acht kilometer had Weening nog een minuut over op de groep met favorieten, waaruit leider Thomas De Gendt ondertussen moest lossen. Twee kilometer later was Weening eraan voor de moeite. 

Door het hoge tempo van Team Sky werd de kopgroep eveneens razendsnel uitgedund en konden alleen de beste renners bergop volgen. Onder anderen Alejandro Valverde, Pello Bilbao en Wilco Kelderman konden dat niet. Bernal was vastbesloten er een zware slotklim van te maken, want de Colombiaan ging al snel aan. Quintana wist als enige te volgen, maar uiteindelijk konden ook Adam Yates, Miguel Ángel López en Dan Martin hun karretje nog aanhaken. 

Vervolgens was het hollen en stilstaan vooraan, waarbij Bernal, Quintana en Yates de sterksten waren. Quintana weigerde echter ook maar een trap op kop te doen. Er volgden wel de nodige aanvallen, maar niemand wist nog weg te rijden, waardoor een sprint met vijf zou beslissen over de etappe. Daarin was Yates verreweg de sterkste. Steven Kruijswijk eindigde als zesde en Wilco Kelderman als negende. Thomas De Gendt moest diep gaan, maar wist uiteindelijk zijn leidende positie te behouden.