Tour de France trapt in 2020 af met pittige etappes rondom Nice

De Tour de France van 2020 begint met twee pittige etappes rondom Nice. De Zuid-Franse kustplaats was al aangewezen als locatie voor het Grand Départ, vanochtend zijn de routes bekendgemaakt.

Tour de France

De renners krijgen de eerste twee dagen meteen flink veel hoogtemeters voor de kiezen. Op zaterdag 27 juni, de dag van het Grand Départ, trapt de Tour de France af met een etappe over 170 kilometer die start en finisht in Nice. Direct na de start zetten de renners koers richting het heuvelachtige binnenland. Ze rijden twee keer over een lokaal circuit met daarin de beklimming naar de Aspremont. Na de tweede passage over het circuit volgt nog een grotere ronde met wederom de Aspremont, alleen word er dan doorgereden naar Levens. Uiteindelijk wordt er weer gefinisht in Nice.

De tweede etappe op zondag 28 juni is van een zwaarder kaliber. Na 63 kilometer wordt de Col de La Colmiane (16,3 km, 6,2%) gerond, waarna er direct koers gezet wordt na de Col de Turini (14,9 km, 7,3%). Die laatste klim kennen we van Parijs-Nice dit jaar. Na een lange afdaling volgt de Col d'Èze (7,8 km, 7%) waarna er wordt afgedaald naar Nice. Vanuit Nice wordt er nog één finalelus gereden over de Col des Quatre Chemins. De finishlijn is logischerwijs ook weer getrokken in Nice.

Het is de tweede keer dat het Grand Départ plaatsvindt in Nice. In 1981 startte de Tour er met een proloog, destijds gewonnen door Bernard Hinault.