Bennett pakt tweede dagzege in Parijs-Nice

Sam Bennett heeft zijn tweede dagzege geboekt in Parijs-Nice. De Ier wist op indrukwekkende wijze Arnaud Démare terug te fluiten.

Bennett
  • Afbeelding van Sam Bennett Sam Bennett
  • Afbeelding van Arnaud Démare Arnaud Démare

In de individuele tijdrit pakte Simon Yates weliswaar uit met de dagzege, maar daarnaast was het ook een heuglijke dag voor Team Sky. Klassementsrenners Egan Bernal en leider Michal Kwiatkowski deden het allebei naar behoren en hebben de eindzege voor het grijpen. Vandaag kreeg het peloton een heuvelachtig parkoers voor de kiezen, bovendien met wederom veel wind. 

Al snel gingen vier renners in de aanval, namelijk Alex Kirsch, Lilian Calmejane, Laurent Pichon en Mauro Finetto. Toen bleek dat de vluchters weinig ruimte kregen, liet Calmejane zich terugzakken. Op een kleine vijftig kilometer van de meet werden ook de andere vluchters teruggehaald door een onrustig peloton. Sterker nog, door de stevige wind viel het peloton in stukken uiteen. Onder anderen Dylan Groenewegen, Simon Yates en Thomas De Gendt hadden de slag vooraan gemist. 

Met nog dertig kilometer voor de boeg lag er een sprint waar nog bonifcatieseconden waren te sprokkelen. De nummer drie van het klassement, Luis Léon Sánchez, pakte daar de volle buit en liep daardoor een aantal seconden in op het Team Sky-duo Kwiatkowski en Bernal. In het vervolg van de koers deden vooral Team Sky en Mitchelton-Scott hun duit in het zakje aan kop van het peloton. In de finale werd de voorste groep opgeschrikt door een valpartij van Jan Bakelants, die over een steentje viel en Rafael Valls meenam in zijn crash. 

De valpartij legde de koers even dood, maar op een laatste klimmetje lagen er nog een paar seconden voor het oprapen. Sánchez probeerde het nogmaals, maar werd nu verslagen door Kwiatkowski. Nog een valpartij zorgde ervoor dat kanshebbers voor de dagzege als Ewan en Laporte letterlijk wegvielen. Voor Groupama-FDJ was dat het sein om het heft in handen te nemen. Kopman Démare werd uitstekend gebracht en leek met de etappe aan de haal te gaan. De Fransman moest echter op het einde gaan zitten en werd nog op indrukwekkende wijze voorbij gestoken door Bennett.