Ten Dam over Preidler: 'Kwaadheid en wantrouwen vechten om voorrang'

Laurens ten Dam heeft in zijn eerste column in Het Nieuwsblad hard uitgehaald naar Georg Preidler, zijn ex-ploeggenoot die onlangs in opspraak raakte omdat hij bekende in het Duits-Oostenrijkse bloeddopingschandaal.

Dam

"Kwaadheid en wantrouwen strijden om voorrang tijdens mijn trainingstochten. Ik kan al drie dagen aan niets anders denken", schrijft Ten Dam, die net als Preidler deel uitmaakte van de Sunweb-ploeg die Tom Dumoulin naar de zege in de Giro d'Italia leidde. "Als wegkapitein tijdens die Giro heb ik meerdere stevige gesprekken met hem moeten voeren. Meneer wilde naar huis, omdat zijn vriendin een bloedneus had. Hij verpestte de sfeer in de ploeg, terwijl we bezig waren met iets moois en unieks. Maar ik maakte dat wielrennen allemaal te belangrijk volgens hem."

Preidler vertrok na dat jaar naar Groupama-FDJ, waarvoor hij vorig seizoen nog een etappe in de Ronde van Polen won. Hoewel Ten Dam zich tot de Oostenrijker zelf richt, is hij ook bezorgd over de strijd tegen doping in het wielrennen. "Het maakt me wantrouwig. Ik wil antwoorden. Werkt het bloedpaspoort echt zo slecht? Is het zo lek als een mandje? Waarom is Preidler niet gepakt door de dopinginstanties en welke namen mogen we nog meer verwachten? Veel vragen, weinig antwoorden, zo vrees ik."