Duitse politie vindt 40 bloedzakken in Erfurt

De Duitse politie heeft in het onderzoek naar de dopingzaak rondom de arts Mark Schmidt 40 bloedzakken gevonden. Men roept sporters nu op zichzelf te melden in ruil voor mogelijke strafvermindering.

Doping

Wie zich meldt en meewerkt aan het onderzoek mag hopen op een lagere straf, meldt het Oostenrijkse Kronen Zeitung. Volgens die krant zijn er 40 bloedzakken met codenaam in het dopinglab in Erfurt in beslag genomen. 

Men hoopt dat door dit nieuws de sporters zichzelf melden. In de komende dagen zou volgende de onderzoekers de naam van de volgende sporter naar buiten komen. "Ons doel is om het netwerk plat te leggen en de mensen achter dit netwerk te grijpen." verklaart David Müller van het Oostenrijkse antidopingagentschap. "Iedereen die optreedt als een belangrijke getuige kan een mildere straf verwachten."

De Oostenrijkse leider van het onderzoek, Dieter Csefan, verwacht er snel achter te kunnen komen van wie het bloed in de zakken is. Hij verwacht namelijk snel toestemming te krijgen om DNA-analyses uit te voeren en omdat betrokken sporters, door te bekennen, een zware straf kunnen ontlopen. "Door een bekentenis uit eigen beweging voorkomen sporters dat ze in de gevangenis worden gezet" verklaart hij.

Operatie Aderlassung

De inval in Erfurt viel samen met een inval van de Oostenrijkse politie bij het WK Noordse Nummers (langlaufen, schansspringen en Noordse combinatie) in het Oostenrijkse Seefeld. Toen werd de langlaufer Max Hauke op heterdaad betrapt met een infuus in zijn arm.

In deze dopingzaak, die draait om de arts Mark Schmidt, werden al eerder de wielrenners Georg Preidler, Stefan Denifl genoemd. Daarnaast zijn er vijf langlaufers gearresteerd. Naast de genoemde Max Hauke zijn dat zijn landgenoot Dominik Baldauf, Karel Tammjärv en Andreas Veerpalau uit Estland en de Kazach Aleksej Poltoranin.

Mark Schmidt zou naar verluidt de apparatuur van Stefan Matsiner hebben overgenomen. Matsiner werd in 2010 veroordeeld wegens het verstrekken van doping en uitvoeren van bloedtransfusies. Onder meer Bernard Kohl en Michael Rasmussen waren toen betrokken.