UAE Tour: Roglic verslaat Dumoulin op Jebel Jais

Primoz Roglic heeft de zesde etappe in de UAE Tour gewonnen. De Sloveen bleef Tom Dumoulin en David Gaudu nipt voor.

Roglic
  • Afbeelding van David Gaudu David Gaudu
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin
  • Afbeelding van Primož Roglič Primož Roglič

Na een prachtige sprint in Khor Fakkan was het in de zesde etappe weer de beurt aan de klimmers en klassementsrenners. Vroeg in de race werd het peloton opgeschrikt door een valpartij, waarbij onder anderen wereldkampioen Alejandro Valverde betrokken was. De nummer twee van het klassement kon zijn weg echter vervolgen en keerde na enige tijd terug bij de groep met favorieten.

Adam Hansen was de eerste renner die vanuit het peloton voor de aanval koos. De Australiër reed een tijdlang alleen voor het peloton uit, maar na een tijdje voegden Marcel Sieberg, Jan Tratnik, Michael Albasini, Joey Rosskopf, William Clarke, Michael Morkov en Elia Viviani zich bij de renner van Lotto Soudal. Viviani deed dat om punten te sprokkelen in de strijd om het puntenklassement. Hij liet zich samen met ploeggenoot Morkov na de tweede tussensprint terugzakken.

Ondertussen hadden de zes overgebleven vluchters op zo'n veertig kilometer van de meet nog acht minuten voorsprong. De aanvallers leken dan ook een mooie kans te hebben op de dagzege, al lag de Jebel Jais natuurlijk nog te wachten. De ploegen van de klassementsrenners wilden het zover niet laten komen en onder meer Movistar, Astana en Team Sunweb zetten een mannetje in de achtervolging. Daardoor liep de voorgift van het zestal razendsnel terug. 

Vooraan bleek de Amerikaan Rosskopf de beste, maar door het hoge tempo in het peloton, waar Team Sunweb en Jumbo-Visma veel werk verrichtten, maakte hij uiteindelijk geen kans op de overwinning. Met nog ruim twee kilometer te gaan werd de tijdrijder van Team CCC teruggefloten door het peloton, waar Laurens De Plus wederom beestenwerk leverde in dienst van leider Roglic. 

Door het hoge tempo van de Belg volgden er geen aanvallen meer. Met nog driehonderd meter te gaan ging Dan Martin vervolgens aan, maar hij werd direct gecounterd door Dumoulin. De Nederlander leek met de etappe aan de haal te gaan, maar Roglic kwam er in de slotmeters nog overheen. Daarmee verstevigde de Sloveen ook zijn leidende positie in het algemeen klassement.