UAE Tour: Viviani wint na koninklijke massaspurt

Elia Viviani heeft de vijfde etappe in de UAE Tour gewonnen. De Italiaan van Deceuninck-Quick Step bleef Fernando Gaviria en Marcel Kittel voor.

Viviani
  • Afbeelding van Deceuninck-Quick Step Deceuninck-Quick Step
  • Afbeelding van Elia Viviani Elia Viviani
  • Afbeelding van Fernando Gaviria Fernando Gaviria

Na het geweld op de Jebel Hafeet en de Hatta Dam stond er vandaag een rustig dagje op het programma, waar de sprinters met zekerheid om de dagzege zouden gaan strijden. Dat was te zien aan de samenstelling van de kopgroep. Drie renners van Gazprom-RusVelo en twee renners van Team Novo Nordisk maakten het mooie weer gedurende het eerste deel van de etappe.

Niet geheel verrassend waren Charles Planet en Stepan Kurianov er wederom bij. Het tweetal zit al de gehele ronde in de kopgroep om punten te sprokkelen voor het puntenklassement. De punten onderweg gingen vandaag naar Kurianov, die zijn voorsprong ten opzichte van Planet verstevigde. De andere vluchters waren Sergey Shilov, Anton Vorobyev en Fabio Calabria.

Op 35 kilometer van de meet zat de vlucht van het vijftal erop, zonder dat het peloton heel veel inspanning moest leveren. Het duurde vervolgens even vooraleer de finale op gang kwam. Met nog tien kilometer voor de boeg werd het tempo de hoogte in gejaagd door UAE Team Emirates en Lotto Soudal. Net zoals eerder in de ronde was het ook in de vijfde rit weer bijzonder onrustig. Dat eiste een slachtoffer, want Groupama-FDJ-sprinter Marc Sarreau kwam hard ten val in de aanloop naar de sprint. 

Adam Hansen van Lotto Soudal deed een flinke kopbeurt, maar leverde de trein van Lotto Soudal te vroeg af, waardoor het peloton weer even inhield. Op een halve kilometer van het einde zette Alexander Kristoff flink aan in dienst van Gaviria. De rode loper werd uitgelegd voor de Colombiaan, maar Viviani was simpelweg sneller dan zijn ex-ploeggenoot.