Matthijs Büchli met overmacht wereldkampioen keirin

Matthijs Büchli heeft zich gekroond tot wereldkampioen keirin. De Nederlander was in de finale met zes man duidelijk de sterkste.

Buchli

Voor Büchli is het al zijn tweede gouden medaille op het wereldkampioenschap in Polen, want gisteren pakte hij ook al de wereldtitel met de teamsprinters. De Haarlemmer gold als de te kloppen man op de keirin en vertelde in de aanloop naar het toernooi alleen voor goud te gaan. Eerder dit seizoen won hij dan ook al wereldbekers en bovendien pakte hij op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro de zilveren medaille. In Polen gingen de zilveren en bronzen plak naar de Japanner Yudai Nitta en de Duitser Stefan Botticher.  

Het was weliswaar geen vlekkeloze dag voor Büchli, die in de eerste ronde met een vierde plek begon en daardoor was aangewezen op een herkansing. Die overleefde hij en vervolgens stoomde hij door tot de finale, waarin hij tegelijkertijd met Botticher de laatste ronde indook. Büchli kon zijn inspanning langer volhouden en reed vervolgens soeverein naar de zege. 

Theo Bos, die ook op eremetaal hoopte op de keirin, schopte het niet tot de finale. De geboren Hierdenaar vloog er in de halve finale uit. Bos was tot Büchli de laatste Nederlander die wereldkampioen werd op de keirin.