Ruta del Sol: Yates de rit, Fuglsang nieuwe leider in het klassement

Simon Yates heeft de vijfde etappe in de Ruta del Sol gewonnen na een spectaculaire finale, waarin Tim Wellens uit de leiderstrui werd gereden. Jakob Fuglsang is de nieuwe leider.

Yates
  • Afbeelding van Jakob Fuglsang Jakob Fuglsang
  • Afbeelding van Tim Wellens Tim Wellens
  • Afbeelding van Simon Yates Simon Yates

De vierde etappe in de Ruta del Sol beloofde vooraf zeer spectaculair te worden, want het was dé rit waarin het klassement op zijn kop gegooid kon worden. Astana stond met een aantal renners hoog in het algemeen klassement en zou leider Tim Wellens dan ook zeker flink gaan bestoken met aanvallen. 

De top van de laatste klim lag ongeveer op 25 kilometer van het einde. Het regende aanvallen aan het begin van de race, onder anderen Danny van Poppel en enkele Astana-renners deden hun duit in het zakje. Uiteindelijk belandde Sergio Samitier van Euskadi-Murias op kop van de koers. 

Op de Alto de Guejar Sierra werd het lont van de finale echter aangestoken, want Simon Yates, Ion Izagirre en Pello Bilbao trokken ten aanval. Leider Wellens had slechts één mannetje in zijn dienst: Tomasz Marczynski. Een select groepje met favorieten bleef over aan kop van de koers na het geweld van onder anderen Yates en Izagirre. Koploper Wellens kon niet mee en al snel verdween zijn voorsprong in het klassement als sneeuw voor de zon. 

De favorieten bestookten elkaar met demarrages. Simon Yates wist vervolgens een mooi gat te slaan met zijn concurrenten. Achter de winnaar van de Vuelta a España vormde zich een groep met Steven Kruijswijk, Jack Haig, Jakob Fulgsang, de nummer twee in het klassement, Adam Yates en het Colombiaanse toptalent Sergio Higuita. Ion Izagirre zat daar weer net achter. De Bask kwam toch weer terug bij de groep met Kruijswijk. Net als ploeggenoot Bilbao in de afdaling.

De vogel leek toen al gevlogen, want Simon Yates kwam met zo'n 45 seconden voorsprong boven op de slotklim en breidde die voorgift alleen maar uit in de afdaling. Nadat Bilbao terugkwam liep de voorsprong van de Brit desondanks steeds sneller terug, maar de renner van Mitchelton-Scott had nog genoeg over om zijn eerste zege van het seizoen te boeken. Achter hem werden Higuita en Kruijswijk tweede en derde.