Wellens opent Ruta del Sol met imponerende klauterzege

Tim Wellens heeft de eerste etappe in de Ruta del Sol gewonnen. De Belg, vorig jaar winnaar op dezelfde klim, liet Jakob Fuglsang en Ion Izagirre achter zich.

Wellens
  • Jakob Fuglsang Jakob Fuglsang
  • Ion Izagirre Ion Izagirre
  • Tim Wellens Tim Wellens

De finish van vandaag, de Alcalá de los Gazules, zal menig wielrenner en wielerfan bekend in de oren klinken, want vorig jaar lag de finish van de vierde etappe op de helling van iets meer dan een kilometer aan ruim tien procent. De zege ging toen naar Tim Wellens, die mede daardoor ook de eindzege op zijn naam schreef.

Al vroeg ontstond er een kopgroep van zeven renners. De bekendste namen waren Jetse Bol (Burgos-BH) en Michael Van Staeyen (Roompot-Charles). De Nederlander en Belg kregen de volgende renners met zich mee: Sergio Samiter, Alvaro Cuadros, Unai Cuadrado, Corentin Ermenault en Alessandro Pessot. Ze wisten nooit een hele grote voorsprong uit te bouwen. Ze konden door het werk van Astana en Mitchelton-Scott dan ook nooit aanspraak maken op de overwinning. 

Bol reed nog een tijdje in zijn eentje vooruit, wat veelzeggend was voor de samenwerking in de kopgroep. Op zo'n 25 kilometer van de meet zat de vlucht van de dag erop, mede door goed werk van Simon Yates op kop van het peloton. Richting de slotklim ging het razendsnel en was het flink onrustig. Dat kwam doordat er een flinke zijwind stond, die ervoor zorgde dat er even wat gaatjes ontstonden in het peloton.

Toch viel het op zo'n zes kilometer van de meet weer stil. Voor twee renners het sein te demarreren, namelijk Dries Van Gestel en Matteo Montaguti. Maar doordat Jumbo-Visma de kop van het peloton overnam, zat hun vlucht er niet veel later weer op. De beslissing zou dus vallen op de steile slothelling. 

De favorieten hielden elkaar lange tijd in bedwang, waarbij onder anderen Steven Kruijswijk en Antwan Tolhoek een goede indruk maakten. Pas op de keitjes in de slotfase werd het verschil gemaakt. Wellens trok flink door en er was vervolgens niemand die hem nog kon volgen. Kruijswijk en Tolhoek eindigden respectievelijk op een vijfde en negende plek.