Inge van der Heijden nieuwe wereldkampioen veldrijden beloften-vrouwen

Inge van der Heijden is de nieuwe wereldkampioene bij de beloften vrouwen. Het werd een geheel Nederlands podium, want Fleur Nagengast en Ceylin del Carmen Alvarado werden respectievelijk tweede en derde.

Heijden

De Nederlandse dames bij de beloften konden vooraf enkel verliezen, want met Carmen Alvarado had Nederland de absolute topfavoriete in de geleden. Daarnaast herbergde Nederland ook nog enkele gevaarlijke outsiders in de ploeg. De bedoelingen waren direct duidelijk. Het was Van der Heijden die de kopstart pakte en bij de eerste vijf rensters zaten liefst vier Nederlanders. Een probleem: de wind stond bijzonder ongunstig om grote gaten te slaan. 

In ronde drie ontstond er een voorste groep van acht rensters. Daarbij zaten met Carmen Alverado, Puck Pieterse en Van der Heijden drie landgenoten. Op de lastige stroken reed die eerste vrijwel constant op kop met Van der Heijden en de Britse Anna Kay in haar wiel. Halfweg koers gooide de Française Marion Riberolle het tempo echter de hoogte in.

Dat had allerminst het gewenste effect, want er werden geen grote verschillen gemaakt. Sterker nog: vanuit de achtergrond kwamen er zelfs drie rensters terug, waardonder Fleur Nagengast, die haar start volledig had gemist. Met z'n tienen gingen de dames de laatste twee rondes in, maar door het lage tempo vooraan konden er nog enkele rensters terugkeren. 

In de laatste ronde nam Nagengast de leiding over de kopgroep. Maar in de laatste moeilijke fase viel Carmen Alverado aan, maar zij werd teruggehaald door haar landgenote Van der Heijden. Die deed dat met verve, want Van der Heijden ging vervolgens op en over de topfavoriete. Carmen Alvarado werd vervolgens ook nog bijgehaald door Nagengast. De pas zestienjarige Pieterse eindigde op een zeer knappe zesde plek.