Van der Poel en Brand winnen in Hoogerheide

Mathieu van der Poel en Lucinda Brand hebben de GP Adrie van der Poel in Hoogerheide gewonnen. Toon Aerts en Marianne Vos zijn overall winnaars van de Wereldbeker.

Hoogerheide

Op het loodzware parcours in Hoogerheide kregen de toeschouwers echt waar voor hun geld. Bij de heren was het Toon Aerts die na twee ronden op avontuur ging. Mathieu van der Poel en Wout Van Aert konden aanvankelijk niet volgen en Aerts had al snel een gat van 15 seconden. Met het oog op de eindrankschikking van de Wereldbeker een belangrijke bonus, want het verschil tussen Aerts en Van Aert was slechts 7 punten. 

Van der Poel, die donderdag pas terugkeerde van een trainingskamp, had duidelijk tijd nodig om in zijn ritme te komen. Na enkele ronden was daar dan toch de versnelling en reed hij gezwind naar Aerts toe. Van Aert kon niet volgen, waardoor de Wereldbeker beslist was. Van der Poel raakte volledig op stoom en reed in de laatste onbedreigd naar de zege. Aerts en Van Aert maakten het podium compleet. In de rankschikking van de Wereldbeker is Van der Poel uiteindelijk nog derde geworden, achter winnaar Aerts en Van Aert. 

Bij de dames heeft Lucinda Brand nog maar eens laten zien dat ze absoluut een van de favorieten voor de wereldtitel is. Het was echter wereldkampioene Sanne Cant die de beste start had. Aanvankelijk konden alleen Vos en Betsema volgen, maar uiteindelijk konden Brand, Brammeier, Compton en Keough hun karretjes nog aanhaken. 

Voor Brand ging het blijkbaar niet hard genoeg, dus trok ze stevig door. De rest van de kopgroep kon niet volgen. Aanvankelijk hield Cant het het langste vol op de tweede plek, maar de wereldkampioene blies zich ietwat op in een poging om Brand bij te halen. Katie Compton en Marianne Vos gingen haar nog voorbij en maakten zo het podium compleet. De Wereldbeker voor vrouwen is uiteindelijk gewonnen door Marianne Vos (die vorige week al zeker was) voor Sanne Cant en Annemarie Worst.