Druivencross Overijse: Brand vloert Brammeier na modderige thriller

Lucinda Brand heeft in de Druivencross te Overijse haar tweede zege van het veldritseizoen weten te boeken. De Nederlandse van Team Sunweb richtte zich steeds weer op na diverse valpartijen en ze kon in de laatste ronde afrekenen met Nikki Brammeier.

Lucinda Brand
  • Afbeelding van Team DSM Team DSM

De 81ste uitgave van de Vlaamse Druivencross moest het bij de dames stellen zonder rensters als Annemarie Worst (ziek), Marianne Vos (op trainingskamp), Denise Betsema (in Zwitserland, waar de Texelse een veldrit in de EKZ Cross Tour reed en won).

Ook de winnares van vorig jaar, Pauline Ferrand-Prévôt, kon er niet bij zijn. De Française vond onlangs uit dat ze kampt met een doorbloedingsprobleem in haar been, wat krachtverlies veroorzaakt. Half december heeft Ferrand-Prévôt een afspraak met een specialist om dit euvel verder te onderzoeken.

Wel van de partij? Lucinda Brand (Sunweb) en Nikki Brammeier (Mudiiita). De twee speelden gedurende de hele veldrit een spelletje 'jager en prooi'. Nadat Ellen van Loy (Telenet - Fidea Lions) haar wedstrijd beëindigd zag na een lelijke valpartij was Brammeier weg.

De twee hoofdrolspeelsters van Overijse: Nikki Brammeier en Lucinda Brand.

De 31-jarige renster van Mudiita leek op weg om er een lange solo van te maken. Maar dit was buiten Lucinda Brand gerekend. Hoewel de Nederlandse veldritkampioene diverse keren diverse malen het modderige parkoers van zeer dichtbij bestudeerde wist ze dankzij haar krachtige benen die de pedalen maar bleven geselen keer op keer terug te keren bij de technisch betere Brammeier.

Sterker nog: in de voorlaatste ronde nam Brand het commando over. Na een foutje van de Britse leek de 29-jarige Rotterdamse verlost van haar opponente, maar niets bleek minder waar. In een afdaling ging Brand andermaal op spectaculaire wijze onderuit.

Maar Lucinda Brand liet zich weer niet uit het veld slaan. Ze denderde in een streep weer terug naar het achterwiel Brammeier, dat ze vrijwel direct passeerde. Het verzet van haar concurrente was gebroken, waarna Brand zeker was van haar tweede zege van het seizoen. Eerder zegevierde ze al in de wereldbekerveldrit van Tábor.

Vallen, opstaan, weer doorgaan en winnen: Lucinda Brand gaf de moed niet op en werd daarvoor beloond.