Lars Boom en Pauliena Rooijakkers grijpen Europese strandtitels

Op het strand tussen Scheveningen en Katwijk werd voor de derde maal gestreden om de Europese titel strandrace. En net als tijdens de vorige edities van het continentale kampioenschap op het strand was het een Nederlands feestje.

Lars Boom

De afgelopen twee uitgaves van het nieuwste kampioenschap van de Europese wielerbond was bij de elite heren steeds een prooi voor Jasper Ockeloen. De sokkenfanaat kreeg in 2016 het gezelschap van Pauliena Rooijakkers op het podum. Een jaar later pakte Ockeloens geliefde Riejanne Markus de vrouwentitel.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Riejanne Markus (@riejannee) op

Maar een trilogie zat er niet in voor Ockeloen. De 28-jarige geboren Dordtenaar moest - net als alle andere deelnemers het hoofd buigen voor Lars Boom. De Vlijmenaar pakte in één van zijn laatste optredens in het shirt van LottoNL-Jumbo zijn eerste Europese titel bij de eliterenners.

Boom reed stuk voor stuk al zijn concurrenten uit het wiel om vervolgens solo als eerste te finishen voor het Kurhaus. De zilveren medaille ging ook naar een WorldTour-prof. Sunweb-coureur Mike Teunissen greep de tweede plaats voor Bram Imming, die met de bronzen medaille op het podium mocht pronken.

In de vrouwenkoers streden de twee voorgaande Europese kampioenen wederom om de kampioenstrui. De WaowDeals-rensters Rooijakkers en Markus, volgend jaar allebei actief voor opvolgster CCC-Liv, denderden op hun mountainbikes over het strand en maakten er een heuse tweestrijd van. Uiteindelijk trok Nederlands strandkampioene Rooijakkers aan het langste eind.

In de slotfase wist de 25-jarige Venrayse haar concurrente af te schudden. Na een korte solo verscheen Rooijakkers met enkele seconden voorsprong als eerste in de finishstraat. Rozanne Slik (FDJ - Nouvelle Aquitaine - Futuruscope) completeerde de top drie.