Loes Gunnewijk nieuwe bondscoach Nederlandse wielrensters

Het takenpakket van Loes Gunnewijk wordt per 1 januari 2019 flink uitgebreid. De huidige bondscoach van de junior-vrouwen wordt de nieuwe bondscoach van de beloften- en elitevrouwen op de weg.

Loes Gunnewijk

Thorwald Veneberg, afzwaaiend bondscoach, is blij met de splitsing tussen mannen en vrouwen: "Hierdoor komt er nog meer aandacht voor de sporters, vooral tijdens de kampioenschappen. Daarnaast is het goed dat één persoon verantwoordelijk is voor de hele lijn bij de vrouwen. Loes Gunnewijk kan zo de junior-vrouwen tot de elite begeleiden."

"Het is supermooi dat ik verantwoordelijk word voor de gehele selectie", laat Gunnewijk weten in een eerste reactie. "Zo kan ik de talenten nóg beter volgen, kan ik ze langer coachen en zie ik beter hoe ze zich ontwikkelen. Je weet wat er speelt en kan door de samenwerking met de teams de talentontwikkeling doorzetten. Dit geldt dan ook zeker voor de belofte-vrouwen, omdat we daar moeten zorgen voor nieuwe aanwas richting de elitevrouwen."

Ook de rensters op het hoogste niveau zal Gunnewijk onder haar hoede krijgen: "Bij de elite hebben we momenteel uiteraard een hele mooie en sterke groep staan en blijven we doen waar we al lange tijd mee bezig zijn; goed blijven rijden en presteren op de kampioenschappen."

Voor Gunnewijk aan de slag ging bij de Nederlandse wielerbond was Gunnewijk zelf tot 2015 een verdienstelijk wielrenster. Ze won onder meer het NK tijdrijden in 2006 en de nationale wegwedstrijd in 2010. Dat jaar won ze tevens de Ronde van Drenthe. Verder staan er een rit in de Giro Rosa, de een etappe in Tour de l'Aude, de Tour Down Under en de Omloop het Nieuwsblad op haar palmares.

Sinds 2017 is de Deventerse bondscoach van de junior-vrouwen. Daarnaast ondersteunt ze Eelke van der Wal als assistent-bondscoach in het para-cyclisme.