Annemiek van Vleuten eindwinnares Women's WorldTour

Niemand die er aan twijfelde dat Annemiek van Vleuten de Women's WorldTour zou gaan winnen, maar toch was Annemiek van Vleuten tot vandaag niet geheel zeker van eindwinst in dit regelmatigheidsklassement van de UCI.

Annemiek van Vleuten

Hoewel Marianne Vos en Anna van der Breggen net als Van Vleuten reeds een punt achter hun wegseizoen hadden gezet kwam het gevaar in de laatste WorldTour-koers van het jaar van een ploeggenote. Amanda Spratt stond voor aanvang van de eendaagse vrouwenronde van Guangxi namelijk op 1213 punten, terwijl Van Vleuten 198 punten meer had verzameld.

Winst in de Chinese afsluitingswedstrijd zou echter 200 WorldTour-punten opleveren, waardoor Spratt in theorie nog over haar Nederlandse ploeggenote heen kon wippen. Maar zover kwam het allemaal niet.

Van Vleuten zou op het wielergala dat de Internationale Wielerunie na de Ronde van Guangxi in het Chinese Guilin organiseerde officieel worden uitgeroepen als opvolgster van Anna van der Breggen, die vorig jaar de Women's WorldTour op palmares mocht bijschrijven.

Van Vleuten behaalde slechts één overwinning in een eendaagse WWT-wedstrijd, al was dat misschien wel de koers met de meest spectaculaire ontknoping van het seizoen: in juli won ze La Course. Daarnaast haalde de Wageningse het podium in de Ronde van Vlaanderen en Luik - Bastenaken - Luik, maar het leeuwendeel van haar puntentotaal dankt ze aan prestaties in de meerdaagse koersen. 

Zo werd Van Vleuten in mei al tweede in de Emakumeen Bira. Vervolgens hield ze huis in de Giro Rosa, waar ze drie etappes en het eindklassement wist te winnen. Begin september kwam de tweevoudig wereldkampioene tijdrijden tot dezelfde cijfers in de Boels Ladies Tour, die ze voor het tweede achtereenvolgende jaar met de leiderstrui om haar schouders wist af te sluiten. 

In de eindafrekening heeft Van Vleuten een geringe voorsprong op Marianne Vos. Het verschil tussen de twee is slechts zeventien punten. Anna van der Breggen zorgt met 1323 voor een volledig Nederlandse top drie. In de top tien zien we ook nog Amy Pieters en Ellen van Dijk terug. 

In totaal heeft Nederland achttien rensters in de top honderd van de wereldwijde ranglijst: ook Chantal Blaak (elfde), Kirsten Wild (13), Lucinda Brand (15), Floortje Mackaij (32), Sabrina Stultiens (34), Eva Buurman (41), Riejanne Markus (52), Janneke Ensing (55), Lorena Wiebes (57), Jeanne Korevaar (61), Anouska Koster (73), Pauliena Rooijakkers (78) en Rozanne Slik (90) pakten voldoende punten om zich bij de beste honderd rensters te scharen.

Top tien UCI Women's WorldTour