Concurrenten Nederlandse vrouwenequipe zetten puntjes op de i voor WK

Weinigen lijken eraan te twijfelen dat over anderhalve week een Nederlandse de opvolger van Chantal Blaak wordt in de wegrit voor elite vrouwen.

Anna van der Breggen Annemiek van Vleuten

De aanwezigheid van Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen in de oranje-equipe maakt de KNWU-selectie ongeveer net zo favoriet als de Amerikaanse basketbalploeg op de Olympische Spelen: het lijkt een zekerheidje dat één van de twee er met de regenboogtrui vandoor gaat. 

Beide dames reden  hun laatste koers in de Boels Ladies Tour en ze hebben zich sindsdien teruggetrokken om zich optimaal te kunnen voorbereiden op de titelstrijd. Maar ook de concurrentie niet stil. Sterker nog: velen reden zelfs nog koersen om hun vorm aan te scherpen.

Kasia Niewiadoma wordt in Innsbruck gezien als één van de weinigen die het Nederlandse machtsblok van een wereldtitel zou kunnen houden in de wegrit. De Poolse kende in de zesdaagse Ronde van de Ardèche alvast een goede generale repetitie.

De renster Canyon-SRAM veroverde de leiding op de voorlaatste dag, om deze vandaag niet meer af te staan. Niewiadoma greep de macht door de Spaanse klassementsleidster Margarita Victoria Garcia in de finale van de zesde etappe te lossen in de afdaling. De 23-jarige won verder de vijfde etappe met aankomst op Mont-Lozere.

Dankzij twee etappezeges in de zware Franse rittenkoers mag ook de Amerikaanse Ruth Winder met ambities richting Innsbruck afreizen. De Sunweb-renster was op de dag dat Niewiadoma de enige die haar bergaf kon volgen, waarna ze de rit kon winnen. Ook de etappe met aankomst in Villeneuve-de-Berg na een nijdige finishhelling wist ze op haar naam te schrijven.

Spaans kampioene Eider Merino won in de zesdaagse de rit met finish op de flanken van de Mont Ventoux. De rensters gingen weliswaar niet helemaal tot boven, maar aan Station de Mont Serein liet het Baskische vedergewicht wel zien dat de vierde plaats op de Monte Zoncolan in de jongste Giro Rosa niet zomaar een toevalstreffer was. Samen met Margarita Victoria Garcia zal zij over anderhalve week de Spaanse hoop op succes vormen in Oostenrijk.

Voor de Nederlandse klimster Sabrina Stultiens had de zesdaagse klauterkoers ook een voorbereidingswedstrijd op de nakende mondiale titelstrijd moeten worden, maar zover kwam het niet. De WaowDeals-renster viel een dag voor de start, waardoor ze gedwongen was de koers vanaf de zijlijn te volgen.

De beste Nederlandse in de Ardèche was Demi Vollering. Het talent van SwaboLadies werd achttiende in de eindrangschikking.  

Wat kan mountainbike-legende Neff in Oostenrijk?

Op de mountainbike won Jolanda Neff afgelopen jaar bijna alles wat er te winnen viel. De Europese titel en de wereldbeker waren voor haar, enkel in de wereldtitelstrijd kwam ze tekort. Maar Neff heeft dit jaar nog een kans om wereldkampioen te worden. Ze is namelijk opgenomen in de Zwitserse selectie voor het Tiroler WK.

Hoewel Neff niet als één der topfavorieten wordt gezien, liet ze in haar eerste koers op de weg sinds het door haar gewonnen nationaal kampioenschap zien dat ze ook op de racefiets uit de voeten kan. In Arco won ze namelijk de eerste Lake Garda Classic, een nieuwbakken vrouwenkoers die volgens de organisatoren in de komende jaren een vaste waarde op de kalender moet worden.

Neff viel al aan na 35 kilometer, waarna ze lang met een kopgroep vooruit reed. In de ultieme finale leek het peloton in extremis nog weer aan te kunnen sluiten, maar dankzij een valpartij in de frontlinie moesten Marta Bastianelli en haar collega's vol in de ankers, waarna Neff thuisrenster Simona Bortolotti kon kloppen.\

Achtste op de olympische wegrit in Rio de Janeiro, 9e op het WK van 2015: wat kan Neff in Innsbruck?