Gaat Kruijswijk Nederlandse wielergeschiedenis schrijven? 'Moet slim koersen'

Twee dagen voor het einde van de Vuelta a España staat Steven Kruijswijk er prima voor.

Steven Kruijswijk
  • Afbeelding van Steven Kruijswijk Steven Kruijswijk

In de negentiende etappe klom de Nederlandse kopman van LottoNL-Jumbo namelijk op naar plaats drie in het algemeen klassement. De 31-jarige klimmer reed een puike etappe, waarin hij derde werd na Pinot en klassementsleider Yates.

In het algemeen klassement bezet Kruijswijk eveneens de derde plaats. Hoewel er morgen nog één loodzware etappe in Andorra wacht mag de Nederlander zeker podiumaspiraties koesteren.

Voor de Brabantse klauteraar zou het zijn eerste podium in een grote ronde betekenen. Maar zijn prestatie zou nog om een andere reden historisch kunnen zijn. Kruijswijk kan namelijk de eerste Nederlander worden die in alle drie grote rondes bij de eerste vijf weet te rijden.

Eerder deze zomer werd de man uit Nuenen vijfde in de Ronde van Frankrijk. In 2016 behaalde hij al de vierde plaats in de Giro d'Italia. Het was de ronde waarin hij in extremis nog de eindzege verspeelde dankzij een onfortuinlijke botsing met een sneeuwmuur. 

Als we kijken naar de voorlopige rangschikking lijkt Kruijswijk een goede kanshebber om ook in de Ronde van Spanje een top vijfklassering te bemachtigen. Tussen hem en de huidige nummer zes - Nairo Quintana - scheelt het immers zo'n twee minuten.

De verschillen voor aanvang van de loodzware laatste bergrit.

Al vroeg op de Col de la Rabassa koos de breedgeschouderde berggeit voor het offensief. "George Bennett reageerde op een aanval van Quintana en tot mijn verbazing volgde niemand. Toen zijn we ook maar doorgereden", begint de Brabander zijn relaas na de rit. Enkel de latere nummers één en twee in de daguitslag zouden in het restant van de rit nog aan kunnen sluiten. 

"Het verraste mij dat Yates kwam", vervolgt Kruijswijk. "Dat was voor mij heel uiteindelijk gunstig, want ik heb ervan kunnen profiteren door toch een beetje uit de wind te zitten."  In de slotkilometer moest Kruijswijk passen, maar hij hield genoeg voorsprong op zijn naaste concurrenten in de strijd voor het podium.

"Het ging beter dan twee dagen geleden, al had ik het wel zwaar op het einde", constateert een tevreden Kruijswijk. "Op het laatst had ik er niet veel meer opzitten, dus ik had geluk dat ik het wiel kon houden. Ik wist dat Pinot voor de etappewinst ging en Yates genoeg tijdwinst wilde pakken, dus dat was ideaal voor mij.

Kruijswijk blijft ondanks de blijdschap over de teruggewonnen podiumplek realistisch over zijn kansen om daar ook in Madrid op te staan. "Morgen is een nieuwe dag. Vandaag neem ik tijd terug, misschien verlies ik morgen weer tijd..."

"Het wordt in ieder geval een korte, maar slopende etappe", blikt Kruijswijk vooruit op de korte, maar krachtige rit door Andorra. In de nog geen honderd kilometer lange etappe zijn maar liefst zes beklimmingen opgenomen.

"We moeten slim koersen en zeker niet te gulzig zijn met het verbruiken van onze krachten. De ploeg is sterk en we gaan er zeker voor. Het zou mooi zijn als we morgenavond nog op het podium staan", sluit Kruijswijk het verhaal op het digitale huis van LottoNL-Jumbo af.

Tegenover Marca zegt hij dat hij nog vuurwerk verwacht. "We kunnen van Movistar verwachten dat ze nog een ultieme aanval zullen wagen."