HomeAchtergrondSteven Kruijswijk rijdt zich op Vuelta-podium

Steven Kruijswijk rijdt zich op Vuelta-podium

In de Vuelta a España bekleedt Steven Kruijswijk na de zestiende etappe de derde plaats in het tussenklassement. De Nederlander van LottoNL-Jumbo wordt knap vierde in de lange tijdrit en hij passeert Nairo Quintana en Miguel Ángel López.

De pittige tocht tussen Santillana del Mar en de naar Oscar Freire genoemde wielerbaan in Torrelavega was op overtuigende wijze een prooi voor Rohan Dennis. De winnaar van de openingstijdrit maakte het ook in de langste individuele proef helemaal waar.

De Australische BMC-renner schonk zijn formatie het derde dagsucces van de ronde door met een snelheid van 50,6 kilometer per uur over het parkoers. Hij bewees dat het met zijn vorm voor Innsbruck wel goed zit.

Dennis zag daarnaast dat zijn ploeggenoot Joey Rosskopf gewezen tijdritkanonnen als Jonathan Castroviejo, Michal Kwiatkowski en Nelson Oliveira voorbleef. 

Onderschrift

Vanuit zijn hot seat kon Dennis de strijd om het klassement op zijn gemak gade slaan. Voor aanvang had Simon Yates een voorsprong van 26 seconden op zijn dichtste belager, Alejandro Valverde. Steven Kruijswijk begon de tijdrit als vijfde, op 1'29 van het rood. De Colombiaanse klimmers Nairo Quintana en Miguel Ángel López stonden nog tussen de Spanjaard en de Nederlander in.

De verschillen voorafgaand aan de individuele chronoproef.

Kruijswijk tekende voor een uitstekend begin van zijn tijdrit. Sterker nog: aan het eerste meetpunt veegde hij zelfs de tijd van Dennis van de tabellen. Lang billenknijpen hoefde de Australische kampioen echter niet te doen, daar de Brabander van LottoNL-Jumbo Dennis alweer moest voor laten gaan bij het tweede en laatste tussenpunt.

Desondanks was Kruijswijk bezig aan een indrukwekkend staaltje tegen de klok. Hij zou uiteindelijk vierde worden op een halve seconde van het podium. Belangrijker: hij zou al zijn concurrenten voor het klassement achterstand aansmeren.

Simon Yates wist zijn rode leiderstrui te verdedigen. Hij was na Kruijswijk de beste van de mannen in de top vijf, maar ook hij verloor al 37 seconden op de Nederlander. De kopman van LottoNL-Jumbo wist derhalve zijn achterstand op de Brit bijna te halveren. De voor Mitchelton-SCOTT koersende Yates vergrootte daarnaast zijn voorgift op Valverde.

In de schaduw van Kruijswijk maakte ook Enric Mas indruk. De Spanjaard van Quick-Step Floors verloor slechts twaalf seconden op Kruijswijk en hij mocht zich daarmee best of the rest noemen van de klassementspretendenten. Hij staat in het klassement nu vijfde doordat hij López passeerde.

What a difference a day makes: het klassement ziet er helemaal anders uit na de tijdrit.

Morgen is het in de Ronde van Spanje wederom erop of eronder. De aankomst ligt op de Monte Oiz, een pittige slotklim met een maximaal stijgingspercentage van 24 procent. Ook daarvoor staan er al vijf beklimmingen op het menu in de 157 kilometer lange etappe door Biskaje.   

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Sportarts: ‘Revalidatie Van Aert zal maanden duren, het is een regelrechte ramp’

Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde...