Thijs Zonneveld over vierde Vuelta-eindzege Roglic: 'Vooral een onderstreping van zijn mentale veerkracht'

Primoz Roglic gaat normaal gesproken voor de vierde keer in zijn loopbaan de Vuelta a España winnen. 

Roglic

Zelden kende Roglic een geweldige voorbereiding op de Spaanse ronde. In 2019 reed hij de Tour de France niet en kon hij zich volledig focussen op de ideale voorbereiding, maar in 2020 werd hij in de Tour op de laatste dag uit het geel gereden, in 2021 viel hij uit de Tour en dit jaar gebeurde hetzelfde. Telkens wist de Sloveen zich op te laden om toch iets van de Vuelta te maken.

Thijs Zonneveld roemt hem daarom in In het Wiel. "Roglic is een van de beste klassementsrenners van afgelopen jaren. Hij heeft eigenlijk alle etappekoersen gewonnen, behalve één: de Tour de France. Als je ziet hoe goed de concurrentie geworden is, zie je het ook niet meer gebeuren. Dat hij zo goed is in de Vuelta is vooral een onderstreping van zijn veerkracht."

Ook dit jaar was hij zeker niet op zijn best in Spanje. In de Tour de France moest hij opgeven en bij de start in Lissabon kampte Roglic nog met rugklachten. "Van die vier Vuelta's heeft hij er drie gewonnen op het moment dat hij terugkwam van tegenslag in de Tour."

In 2022 was dat niet anders. "En die ene van Evenepoel had hij misschien ook nog kunnen winnen. Dat was een spannende laatste week geworden. Hij heeft die Vuelta's zo vaak gewonnen terwijl hij niet top aan de start stond. Dan trok hij hem er toch doorheen."

Parkoers

Roglic slaagt erin dat hij toch altijd weer op niveau is. "Misschien niet tegen de allerbeste concurrenten, maar als hij niet top is, flikt hij het toch. Kijk naar die Vuelta die hij won van Carapaz en het om seconden ging. Dan lukt het toch. Het is het bewijs van zijn mentale veerkracht. Dat je de derde grote ronde van het jaar telkens zo goed bent, zegt wel hoe hard je in je hoofd bent en hoe goed je kunt terugkomen na tegenslag."

Speelt ook mee dat de Vuelta hem simpelweg op het lijf geschreven is. "De Vuelta ligt hem ook gewoon beter qua parkoers. Hij is een heel goede klimmer, maar vooral de iets kortere beklimmingen die iets lager liggen. Niet een uur klimmen naar 2500 meter. Dat heb je niet veel in de Vuelta."

"Het is vaker beginnen op zeeniveau, kortere beklimmingen van 20 of 25 minuten. Daar is hij gewoon heel goed is, hij is minder goed in beklimmingen van een uur. Die heb je in Italië en Frankrijk meer. Het is een ronde die beter past bij zijn eigenschappen."

Nieuws
  • Cor Vos