Oppermachtige Lotte Kopecky slaat dubbelslag in Ronde van België

De eerste rit-in-lijn in de Lotto Belgium Tour is een prooi geworden voor Lotte Kopecky. De 22 jaar jonge Belgische was met overtuiging de beste in de massasprint die de etappe naar Dadizele afsloot.

Lotte Kopecky

Kopecky beleeft voorlopig verre van een droomseizoen. Tijdens de WK baanwielrennen kon ze dankzij een elleboogblessure haar wereldtitel in de ploegkoers niet verdedigen. En ook de EK op de piste waren niet wat ze ervan verwacht had. Op de weg was er vanwege de pijnlijke elleboog geen tijd voor voorjaarskoersen: pas eind mei maakte ze weer haar eerste meters in het internationale vrouwenpeloton.

Qua uitslagen ging het steeds beter. De afgelopen weken was de rappe Nielse veelvuldig bij de beste vijf te vinden. Ondanks de nodige ereplaatsen zat winnen er nog niet in. Daar kwam op de tweede dag van de Lotto Belgium Tour echter verandering in voor het toptalent van de vrouwentak van Lotto-Soudal.

Toen de overblijfselen van de vroege kopgroep op goed twee kilometer van de meet waren gegrepen was het woord aan de snelle vrouwen. En Kopecky toonde zich van het pak de allersnelste. Na haar vijfde plaats in de proloog haalde ze het nu met overmacht. Op het podium mocht ze haar zwarte trui voor beste Belgische verruilen voor de gouden leiderstrui. Die neemt ze over van proloogwinnares Aude Biannic (Movistar).

Dankzij Monique van de Ree bezette Waowdeals voor de tweede dag op rij de tweede plek op het podium. De Zweedse Emilia Fahlin werd derde namens Wiggle HIGH5, dat bezig is aan één van haar laatste koersen.  

De Vrouwenronde van België gaat morgen verder met een glooiende rit rondom Herselt. Daarin verdedigt Kopecky een voorgift van zes tellen op Biannic, Riejanne Markus volgt als nummer drie volgt op acht tellen van de klassementsleidster. Vrijdag wordt de 2.1-koers in en om Geraardsbergen afgesloten. De rensters moeten tijdens de slotetappe onder meer drie keer de Muur van Geraardsbergen bedwingen.