Top en flop: de balans na één week Vuelta a España

De Ronde van Spanje is één week onderweg en de renners genieten van een welverdiende rustdag. Wie waren er top en wie waren er flop tot nog toe?

King

Top

De grootste verrassing is zonder twijfel de ritwinnaar van gisteren: Ben King. Het is de Vuelta ten voeten uit, want vorig seizoen won een relatief onbekende renner als Tomasz Marczynski twee ritten. In de Tour de France is er amper meer gelegenheid voor iets onbekendere renners, zoals in het verleden Brice Feillu, om een rit te winnen. Daar is de Vuelta wel geschikt voor, vooral omdat aanvallers veel vaker de zegen van het peloton krijgen.

King, een strenggelovig Amerikaan uit Virginia, kon zo twee van zijn mooiste overwinningen uit zijn loopbaan boeken: twee prachtige bergetappes, waar de strijd met Bauke Mollema van gisteren nog net iets mooier was dan de sprint met Nikita Stalnov. Voor de Vuelta was de zegelijst van King gevuld met een rit in de Ronde van Californië, een rit in het Critérium International en winst van de bergtrui in de Ronde van de Algarve.

Er is nog een renner met twee ritzeges, namelijk Alejandro Valverde. Het werd niet zo specifiek geuit, maar El Imbatido viel tegen in de Tour de France en dus werd afgevraagd of het einde van de Spanjaard inmiddels niet in zicht was? Nee, absoluut niet zelfs. Valverde steekt weer in bloedvorm en is op steile aankomsten niet te verslaan. Samen met Nairo Quintana zal hij een gevreesd duo vormen voor het algemeen klassement de komende twee weken.

Oké, hij staat er niet heel riant voor in het algemeen klassement, maar dat komt doordat Wilco Kelderman weer eens pech had. Een lekke band op een verkeerd moment heeft de kopman van Team Sunweb teruggeslagen in het klassement. Bij de aankomst bergop van gisteren behoorde Kelderman met Miguel Ángel López en Nairo Quintana tot de besten. In ieder geval een pluim voor Kelderman, die zich weer weet op te richten na pech.

Een eervolle vermelding dient ook nog gegeven te worden aan Tony Gallopin. Met een etappezege op zak is zijn Vuelta eigenlijk al geslaagd, maar de Fransman klimt momenteel zo goed dat er misschien zelfs een goed algemeen klassement in zijn benen zit. Een 21ste plek in de Tour de France is tot nog toe zijn beste eindklassering in een grote ronde ooit, maar met een zesde plaats heeft Gallopin zich tussen de beste klassementsrenners genesteld. Een verrassing.

Flop

Team Sky heeft de laatste vier grote rondes gewonnen. Even leek Michal Kwiatkowski mee te gaan strijden om de eindzege, maar de Pool zakte er gisteren compleet doorheen. De best geplaatste renner van de Britse formatie is David De la Cruz, maar de Spanjaard is geen serieuze kandidaat om de Vuelta te winnen. Verder werd er ook veel verwacht van Sergio Henao en de jongeling Tao Geoghegan Hart, maar zij kwamen totaal niet in het stuk voor in de eerste week. 

Verder valt ook Michael Woods erg tegen tot nu toe. De Canadees eindige vorig seizoen namelijk als zevende in de eindrangschikking, was dicht bij een ritzege in de Giro d'Italia dit jaar en finishte als tweede in Luik-Bastenaken-Luik 2018. Woods heeft inmiddels een status in het peloton opgebouwd en die status kan hij vooralsnog allerminst bevestigen in Spanje. 

Tot slot nog een negatieve vermelding aan de organisatie van de Ronde van Spanje. Na de finish van de zesde etappe werd Julien Duval omgekegeld door een hek. Dat hek werd weggeblazen door een laaghangende helikopter. Dat was nog niet eens het ergste geval, want de paaltjes in de zesde etappe na een onoverzichtelijke bocht kunnen ook niet worden goed gepraat. Bij die crash kwamen een aantal renners ten val en verloren Thibaut Pinot en Kelderman indirect de nodige tijd.