Boels Ladies Tour: Dideriksen kroont zich tot sprintkoningin

Na goed 125 kilometer koers tussen Stramproy en Weert pakt Amalie Dideriksen haar tweede achtereenvolgende zege in de vrouwenronde van Nederland.

Amalie Dideriksen

Waar gisteren een groep van dertien vrouwen lange tijd mocht hopen op een stunt was er op dag vier van de Boels Ladies Tour maar eentje die de vrijheid kreeg om weg te rijden uit het peloton. Al na enkele kilometers was het Israelisch kampioene Omer Shapira die op avontuur ging. Hoewel er nog wel enkele dames achter haar aan gingen, werden zij al spoedig weer ingerekend door het peloton.

De 23-jarige moest het dus alleen zien te rooien. En dat deed de jonge renster van Cylance bijzonder aardig, want alleen verzamelde ze bijna vier minuten aan maximale voorsprong op het peloton. Het peloton leek het op de wegen rondom Weert prima te vinden, want veel haast werd er niet gemaakt. Pas in de slotfase werden de duimschroeven aangedraaid.

Meer dan honderd kilometer reed Omer Shapira helemaal in haar eentje.

Hoewel Stramproy en Weert slechts enkele kilometer van elkaar liggen kwam het intussen op hol geslagen peloton pas na goed honderd kilometer uit op het 7,5 kilometer lange lokale circuit in de aankomstplaats. Aan de eerste finishpassage had de eenzame fietsster nog maar iets meer dan twee minuten en dit werd heel snel minder.  

Voor Amy Pieters (Boels-Dolmans) en Lisa Brennauer (Wiggle HIGH5) ging het het peloton in de lokale omlopen blijkbaar nog niet snel genoeg, want zij trokken in de eerste van drie ronden stevig van leer. Net voor de volgende doorkomst werd de stikkapotte Shapira na iets meer dan 100 aanvalskilometers gepasseerd, waardoor Pieters (de rit begonnen op 37 tellen van Annemiek van Vleuten) drie kostbare bonificatieseconden kon rapen.

Twee paar turbodijen van de Nederlandse en Duitse hardrijdster, die vorig jaar de etappe met aankomst in Weert wist te winnen, konden het peloton niet afhouden. En daarom probeerde Pieters het in de slotomloop alleen. Achter de Haarlemmermeerse probeerden ploeggenotes de werken van Mitchelton-SCOTT te storen, maar Pieters strandde in de voorlaatste kilometer.

Een sprint was hierdoor het enige logische scenario. Lorena Wiebes (Parkhotel Valkenburg) begon de sprint van bijzonder ver, waarna ze gecounterd werd door Amalie Dideriksen. Lucinda Brand probeerde de Deense kampioene nog een loer te draaien, maar de Sunweb-renster slaagde net niet in haar opzet, waardoor 'Wicky de Viking' haar tweede opeenvolgende bos zegebloemen op het podium mocht ophalen. Wiebes zag haar lange sprint nog beloond met een derde plek.

Een gebalde vuist: twee op een rij voor 'Wicky de Viking'!

Voor de 22-jarige Dideriksen is het de derde keer dat ze als winnares van een etappe in de Boels Ladies Tour wordt gehuldigd. Haar eerste keer was in 2016, niet lang voordat ze in Doha naar de wereldtitel zou sprinten.

Annemiek van Vleuten blijft leidster in de Nederlandse WorldTour-meerdaagse, die dit weekend wordt afgesloten met een zware heuvelrit door Limburg en een individuele tijdrit in en om Roosendaal. Lucinda Brand naderde dankzij haar tweede plaats in de daguitslag wel tot op 22 seconden. De Rotterdamse van Team Sunweb bezet daarmee de tweede plaats in het tussenklassement.