Vuelta: Bouhanni verslaat Van Poppel, Kelderman verliest veel tijd

Nacer Bouhanni heeft de zesde etappe in de Vuelta a España gewonnen. De Fransman bleef Danny van Poppel en Elia Viviani nipt voor. Wilco Kelderman verloor vandaag door pech liefst 1.44 minuten.

Bouhanni
  • Afbeelding van Elia Viviani Elia Viviani
  • Afbeelding van Wilco Kelderman Wilco Kelderman

Doordat de etappe van vandaag haast biljartvlak was, waren er weinig renners die zin hadden om de dag te kleuren in de vroege vlucht. Uiteindelijk vielen er toch drie renners aan. Één opvallende naam bij het trio: Richie Porte, die zijn mindere conditie ongetwijfeld wilde aanscherpen in de kopgroep. De Australiër kreeg bergkoning Luis Ángel Maté en Jorge Cubero van Burgos-BH met zich mee. Op de twee bergen van de dag kwam Maté als eerste boven, die daardoor zijn voorsprong uitbreidde. 

Veel voorsprong kreeg het drietal niet, mede door de tegenwind waar de renners vandaag mee kregen af te rekenen. Ruim dertig kilometer van het einde ging vluchter Cubero er in zijn eentje vandoor. Zijn metgezellen Porte en Maté vonden het welletjes en lieten zich uitzakken tot het peloton, waar ondertussen enige spanning was ontstaan door de open wegen en kans op waaiers. 

De snelheid ging dan ook flink de hoogte in, omdat alle sprinters- en klassementsteams vooraan wilde zitten. Dat ging op 29 kilometer van de meet ten koste van laatste vluchter Cubero. Het was chaos troef in het peloton. Net na een onoverzichtelijke bocht ging het mis. Onder anderen Tom Leezer, Mike Teunissen, Fabio Felline en Victor Campenaerts botsten op tegen enkele paaltjes die na de bocht stonden. 

Door de valpartij brak het peloton in tweeën. Niet veel later werd het peloton nog verder opgedeeld door de wind. Grootste slachtoffers: Thibaut Pinot en Wilco Kelderman. De Nederlander van Team Sunweb reed op een cruciaal moment lek, waardoor hij uiteindelijk ruim anderhalve minuut aan zijn broek kreeg op het losgeslagen peloton.

Door de chaos zou een flink uitgedund peloton strijden om de dagzege. Op drie kilometer van het einde nam Vincenzo Nibali de leiding over het peloton. In de laatste kilometer viel Tony Gallopin nog aan, maar hij kon niet wegkomen. Quick Step-Floors leidde het peloton, maar kopman Elia Viviani zat te ver, al reed hij verreweg de snelste sprint. Daardoor kon Bouhanni revanche nemen op de kritiek op zijn persoon.