Pascal Eenkhoorn pakt tweede profzege in Colorado Classic

In Downtown Denver heeft Pascal Eenkhoorn de koninginnenrit van de vierdaagse Colorado Classic op zijn palmares weten bij te schrijven.

Pascal Eenkhoorn
  • Pascal Eenkhoorn Pascal Eenkhoorn

Lang zag het er echter niet naar uit dat de benjamin van LottoNL-Jumbo naar de zege zou kunnen spurten. Een gevaarlijk trio van EF Education First-Drapac p/b Cannondale, te weten Joe Dombrowski, Hugh Carthy en Damien Howson, leek namelijk lange tijd bezig aan een geslaagde couppoging.

Damien Howson (Mitchelton-SCOTT, Toms Skujiņš (Trek-Segafredo), Keegan Swirbull (Jelly Belly p/b Maxxis) en Brayan Sanchez (Holowesko - Citadel p/b Arapahoe Resources) steunden het bontgekleurde drietal in hun missie om klassementsleider Gavin Mannion van UnitedHealthcare onder druk te zetten. 

"Vanaf het begin ging het volle bak", memoriseert Eenkhoorn na de podiumceremonie. "Ik zat even mee, maar op de eerste klim moest ik de eerste groep laten gaan. Op de tweede beklimming kwam ik echter weer terug. Ik zei tegen de jongens dat ik me goed voelde. Ik overleefde de klimmetjes makkelijk en ik voelde mij steeds beter worden."

Mede met dank aan de werken van de Amerikaanse verzekeringsploeg zou in de finale alles samenkomen. Ze lieten het gat nooit groter liet worden dan anderhalve minuut en in de ultieme finale vielen ze de restanten van de kopgroep (Martinez, Swirbull en Sanchez hadden intussen moeten afhaken) op de nek.

UnitedHealthcare werd dus wat het klassement betreft de winnaar van de dag: de Amerikaan Gavin Mannion en de Roemeen Serghei Tvetcov blijven met nog één etappe te gaan het klassement aanvoeren. Met enkel nog een glooiende, afsluitende rit in Denver voor de boeg lijken zij zo goed als zeker van de eerste twee plaatsen in de rangschikking.

Ryan Roth (Silber Pro Cycling) probeerde met een demarrage in de slotkilometer nog de sprint te ontlopen, maar Pascal Eenkhoorn liet zich de zege niet meer ontglippen. Met enkele imposante pedaalslagen zette hij Edwin Avila (Isreal Cycling Academy) op enkele fietslengtes.

Voor de Genemuidenaar, wiens carrière in december (nog voor zijn officiële indiensttreding bij de Nederlandse WorldTour-ploeg)  nog aan een zijden draadje hing vanwege de 'slaapmiddelenaffaire', is het zijn tweede zege uit zijn nog prille profbestaan. De neoprof mocht een maand na het verlopen van zijn interne schorsing al juichen in de eerste etappe van de Settimana Internazionale di Coppi e Bartali. 

Voor LottoNL-Jumbo is het ook niet het eerste succes in de Amerikaanse campagne van de formatie. Vorige week won Sepp Kuss nog drie etappes en het eindklassement van de Ronde van Utah.

Bekijk hier hoe Pascal Eenkhoorn de etappe naar zich toe wist te trekken