Transfers: Vrouwentak Trek bevestigt komst Elisa Longo Borghini; Ewan naar Lotto-Soudal

Het hing al enige tijd in de lucht, maar sinds vandaag is het officieel: Trek heeft zich voor de nieuw op te richten vrouwenploeg weten te verzekeren van de diensten van de Italiaanse vedette Elisa Longo Borghini.

Elisa Longo Borghini

Longo Borghini is de tweede renster die officieel op papier staat bij de ploeg, dat volgend jaar voor het eerst haar opwachting zal maken in het vrouwenpeloton. Eerder bracht de formatie al naar buiten dat Lizzie Deignan vanaf 1 januari 2019 in de kleuren van de formatie rijdt. Ook de Duitse Ina Yoko Teutenberg keert weer terug in het peloton, zij het als ploegleidster. Audrey Cordon-Ragot en Ellen van Dijk worden ook genoemd bij de equipe, al zijn deze transfers nog niet bevestigd.

Voor de 26-jarige Longo Borghini was de beslissing om voor de ploeg te tekenen een logische, zo zegt ze in de persverklaring die de equipe deed uitgaan. "De infrastructuur van de ploeg wordt heel goed, we krijgen goede ondersteuning vanuit de staff. We krijgen wat we nodig hebben en zullen altijd professionals om ons heen hebben, waardoor we kunnen focussen op het koersen."

Hoewel Longo Borghini geen veelwinnaar is staan er met Strade Bianche, de Trofeo Alfredo Binda en de Ronde van Vlaanderen al wel prestigieuze koersen op haar palmares. Daarnaast rijgt de allrounder de ereplaatsen aaneen. Haar laatste overwinning behaalde ze eind juni, toen ze de tegenstand tot figuranten degradeerde in de Middellandse Zeespelen.

Lotto-Soudal verwelkomt Caleb Ewan

Ook deze transfer was al even een publiek geheim. De 24-jarige Australische pocketsprinter Caleb Ewan reed al zijn hele carrière voor Mitchelton-Scott, maar daar komt volgend jaar verandering in. Ewan volgt namelijk André Greipel op als sprinter bij Lotto-Soudal. 

Ewan, die een contract van twee jaar tekende, spreekt van een logische beslissing om voor de Belgische WorldTour-ploeg te rijden: "Als je het emotionele aspect buiten beschouwing laat, denk ik dat het voor mij persoonlijk een logische beslissing is om voor Lotto Soudal te kiezen, maar we hebben heel wat werk voor de boeg om er zeker van te zijn dat het een perfect match wordt", zegt hij. 

"Ik voel dat het pad dat Mitchelton-Scott momenteel bewandelt, niet het meest geschikte is voor mij, maar ik heb enkel maar waardering en respect voor de renners en de volledige organisatie. Ik heb er enorm veel geleerd en beleefd gedurende de voorbije vier jaar en heb er vrienden voor het leven gemaakt. Ik ben hen dan ook oprecht dankbaar", vervolgt Ewan.

De kleine Caleb heeft dit jaar al twee keer de zegebloemen gepakt. Hij was de beste in de Clasica de Almeria en de tweede etappe van de Tour Down Under. In Milaan-Sanremo liet hij iedereen achter zich in de sprint. Helaas voor Ewan was Vincenzo Nibali even voor hem al over de streep gegaan.

Caleb Ewan moet volgend jaar de stenen uit de straat sprinten voor Lotto-Soudal.

Overige transfers

Loïc Vliegen: BMC -> Wanty-Groupe Gobert

Geoffrey Bouchard: CR4C Roanne -> AG2R La Mondiale

Groupama-FDJ heeft de contracten met Jacopo Guarnieri en Matthieu Ladagnous opengebroken.