Tom Dumoulin opgelucht na ritwinst en veiligstellen podiumplaats

28 jaar terug was Erik Breukink de laatste Nederlander die zich in de top drie van de Tourrangschikking wist te rijden. Dertig jaar geleden was Steven Rooks de laatste Nederlandse nummer twee. Tot vandaag Tom Dumoulin zich van die plek verzekerde.

Tom Dumoulin
  • Tom Dumoulin Tom Dumoulin

De 31 kilometer lange tijdrit van Saint-Pée-sur-Nivelle naar Espelette leek Dumoulin op het lijf geschreven. Maar de dag begon niet zoals gewenst, met een zoekgeraakt tijdritpak dat nergens meer te vinden was. "Vanochtend waren we nog vol in de stress, Etxeondo (de in het Baskenland gevestigde kledingsponsor van Team Sunweb die in allerijl nog voor een nieuw pak zorgde, red.) heeft me echt gered", zegt Dumoulin daar zelf over in gesprek met de NOS.

Tom Dumoulin kon in een nieuw op maat gemaakt tijdritpak bij de eerste twee meetpunten de tijd van Chris Froome niet van de tabellen vegen, maar aan de finish bleek dit wel het geval. "Ik had echt een superdag, maar ik wist niets van tussentijden omdat ik die nooit wil weten, dus ik had geen idee hoe het zat." 

Vanwege zijn goede benen besloot de Giro-winnaar van 2017 heel bewust geen risico's te nemen met het oog op behoud van zijn tweede plaats. "Ik dacht: ik kan me bijna niet voorstellen dat Froome en Roglic zo veel harder zouden rijden." En zo geschiedde, al verkeerde Dumoulin na de finish in de veronderstelling dat hij Froome had moeten voorlaten in de strijd om de ritzege.

De strijd om de ritzege bleek echter letterlijk een secondenspel. "Aan de finish hoorde ik van iedereen dat ik tweede was geworden op één seconden van Froome, maar even later bleek dat ik toch had gewonnen", sprak een blije Dumoulin. "Het is moeilijk te geloven dat ik de tijdrit heb gewonnen, maar het is fantastisch om de Tour zo af te sluiten en voor het eerst op het podium te staan. Er valt nu heel veel stress van me af", besloot de mondiale tijdritkampioen zijn relaas. "Ik ga hier even heel hard van genieten met iedereen van de ploeg."

Dumoulin pakte in Frans Baskenland de derde Tourrit uit zijn carrière. In 2016 won hij al een individuele tijdrit en de bergrit naar Andorra Arcalis. Voor de man uit Maastricht is er voor de derde keer in zijn wielerloopbaan een plekje op het podium van een grote ronde gereserveerd.

Eind mei werd hij achter Chris Froome tweede in de Ronde van Italië, die Dumoulin een jaar eerder gewonnen had. Samen met de veelbesproken Brit is Dumoulin de eerste renner sinds Pantani in 1998 die zowel in de Giro d'Italia als de Tour de France op het eindpodium staat.

Dumoulin begint aan zijn tijdritproef.
Miguel Indurain complimenteert Dumoulin met zijn succes.