Enkel pech kan Peter Sagan nog van zesde groene trui houden

Parijs is nog best een eind, maar Peter Sagan weet nu al dat hij zijn doel van deze Tour de France behoudens ongelukken heeft behaald: de Slowaak is mathematisch zeker van het groen als hij de ronde weet uit te rijden.

Peter Sagan
  • Afbeelding van Peter Sagan Peter Sagan

De zestiende etappe van de 105de Tour de France betekende voor Peter de Grote zijn honderdste dag in de trui die aan het puntenklassement is gekoppeld. Hoewel Sagan zich voor de verandering eens niet meldde in de kopgroep van de dag was Alexander Kristoff, zijn enige overgebleven concurrent in de strijd om de Maillot Vert, ook niet mee in de voorste gelederen.

Het verschil tussen de twee was voor aanvang van de rit al aanzienlijk. Kristoff moest zich tevreden stellen met 170 punten, waar Sagan al 452 punten had gesprokkeld. Omdat er na het overschrijden van de tussensprint in Saint-Girons nog maar 270 punten te verdienen zijn weet Sagan zich verzekerd van zijn zesde zege in het puntenklassement.

Mocht Sagan aankomende zondag zondag gehuldigd wordt in de groene trui dan evenaart hij de prestatie van Erik Zabel. De Duitse sprintlegende heeft thuis zes groene truien hangen. De drievoudig wereldkampioen won deze Tour al drie ritten en eindigde maar liefst in elf van de reeds verreden vijftien etappes in de top tien.