Sagan de sterkste na vreselijk zware Tour-rit

In de Tour de France viel de loodzware vijfde etappe door Bretagne ten prooi aan Peter Sagan. In Quimper was hij de snelste van een uitgedund peloton.

Sagan
  • Afbeelding van Peter Sagan Peter Sagan

De Tour de France kreeg na vier dagen eindelijk eens wat hoogtemeters in het parkoers. Na de ploegentijdrit in Cholet waren de kaarten al eens stevig geschud en vele valpartijen in de drie vlakke etappes die al waren verreden zorgden voor even veel verschillen. 

De vijfde rit zou aangevangen worden zonder de aanwezigheid van Michael Matthews en Tiesj Benoot. De Vlaamse klassementskopman van Lotto Soudal viel gisteren zwaar en moest opgeven door onder meer een ontwrichte schouder en meerdere kneuzingen. Vlak voor de start van de etappe werd bekend dat Bling Matthews er niet bij was vanwege ziekte.

Schouwspel

Al vanaf de start reed een groep van zeven vluchters weg. Er waren vier Fransen van de partij: Lilian Calmejane en Sylvain Chavanel vormden een duo van Direct Énergie. Nicolas Edet (Cofidis) en Elie Gesbert (Team Fortunéo Samsic) waren de anderen die gisteravond feestvierden na de halve finale van het WK voetbal.

Waren er ook bij: de Belgen Jasper de Buyst (Lotto Soudal) en Julien Vermote (Dimension Data) plus de Let Toms Skujins van Trek-Segafredo. Bij de eerste tussensprint pakte Chavanel de volle buit, waar in het peloton Fernando Gaviria net iets sneller was dan Peter Sagan. Hij verkleinde zijn achterstand in het puntenklassement op de regerend wereldkampioen tot 3 punten.

Vervolgens kwam er tactiek bij kijken in de kopgroep, want Sylvain Chavanel versnelde op de eerste beklimming van de dag. Hij pakte het enige te grijpen punt voor het bergklassement op de Côte de Kaliforn en deed dat voorts ook op de Côte de Trimen. In de afdaling van die korte klim kwam Gesbert lelijk ten val; hij liet zich meteen opslokken door het peloton.

Zware kost

In het peloton moest Mark Cavendish dan al lossen. De Brit ging een zware dag tegemoet, net als andere sprinters zoals Marcel Kittel en Dylan Groenewegen. Bora-Hansgrohe zette zich op kop van het peloton in dienst van Sagan. 

Skujins had genoeg van het gebakkelei in de achtervolgende groep op Chavanel en besloot aan te vallen. Edet ging vlot mee, bij Calmejane duurde het iets langer. Hoewel het drietal snel dichter kwam op de koploper, nam Chavanel op de Côte de la Roche du Feu wel nog 2 bergpunten mee om zich zo bijna te verzekeren van de bollentrui voor de rit van morgen.

Met twee minuten voorsprong op het peloton rondde het koptrio - Chavanel was inmiddels gelost - de top van de Côte de Menez Quelerc'h. Skujins nam daar 2 punten mee en als hij ook op de laatste korte helling van 3de categorie, de Côte de la Montagne de Locronan, de volle mep pakte was de Let de nieuwe bergkoning.

Bollen

Ondanks wat gemor tussen Calmejane en Skujins reden de drie met een minuut voor richting de Locronan-beklimming. In het pittoreske Locronan draaide BMC de gashendel open in het peloton, om de controle ook op de smalle wegen te behouden. Daarna viel het op de klim zelf weer meteen stil. Zo was het mogelijk dat een groot peloton de finale in ging.

Skujins zorgde ervoor dat hij na de vijfde rit de leider in het bergklassement werd door als eerste boven te komen op de laatste beklimming van 3de categorie. Edet werd tijdens die tocht bergop gelost. Bij de bonussprint pakte Julian Alaphilippe drie seconden, Greg van Avermaet twee en de overgebleven seconde was voor de eveneens overgebleven vroege vluchter Calmejane.  

Finale

Het peloton was even later weer compleet, waarna na enige twijfel Rein Taaramaë demarreerde. De Est van Direct Énergie kon een gat van twintig seconden slaan op het peloton. Net voor de slotklim werd hij weer gegrepen. De smalle tocht richting de Côte de Stang Bihan ging in een rotvaart over ontzettend smalle wegen. 

De laatste kilometer liep bergop. Philippe Gilbert ging al vroeg aan. Greg van Avermaet dichtte het gat. In de sprint die volgde, was Peter Sagan de snelste. Hij versloeg Sonny Colbrelli en Philippe Gilbert.