Benoot geeft na harde crash op en start niet in vijfde Tour-rit

Lotto Soudal moet per vandaag afscheid nemen van haar klassementsrenner in de Tour de France. Tiesj Benoot kwam in de vierde rit heel hard ten val en stapt door de gevolgen van die tuimelperte vandaag niet meer op.

Benoot
  • Afbeelding van Lotto Soudal Lotto Soudal
  • Afbeelding van Tiesj Benoot Tiesj Benoot

Op vier kilometer van de streep in de vierde etappe van La Baule naar Sarzeau vond een massale valpartij plaats. Het grootste slachtoffer was Axel Domont, de Fransman van AG2R La Mondiale moest direct opgeven.

Maar bij Lotto Soudal was het medisch bulletin ook niet mals. Tomasz Marczynski kan weliswaar vandaag weer aan de start van de vijfde rit van Lorient naar Quimper staan, voor Benoot pakte het allemaal minder uit. De jonge Vlaming (24) werd vorig jaar 20ste in zijn eerste Tour de France - tevens eerste grote ronde - maar zag dit jaar zijn Tour-ambities in rook opgaan door dezelfde val.

Bij Benoot werd gisteren na onderzoek geconstateerd dat hij een ontwrichtte rechterschouder had opgelopen en bovendien zijn rechterschouderblad, ribben en linkerpols had gekneusd. Hij kwam volledig geschaafd en gebutst als laatste actieve renner over de meet op ruim 10 minuten van winnaar Fernando Gaviria. 

Geen fraai beeld.

Benoot boekte eerder dit jaar zijn eerste profzege door in Strade Bianche af te rekenen met mede-aanvallers Romain Bardet en Wout van Aert. Daarop volgden een vierde plaats in Tirreno-Adriatico, vijfde in E3 Harelbeke, achtste in Dwars door Vlaanderen en derde in de Brabantse Pijl.

Met een veertiende stek in het Critérium du Dauphiné leek de allrounder in goede vorm te steken om opnieuw kort te rijden in het Tour-klassement en misschien en passant wel de witte trui mee terug naar Vlaanderen te nemen. Die droom viel gisteren in duigen.