Pepperspray in het peloton: koers geneutraliseerd na protestactie

Na dertig kilometer koers is de zestiende etappe van de Ronde van Frankrijk tijdelijk stilgelegd vanwege een wel heel opmerkelijk incident.

Tour 2018 protest Chris Froome

Protesterende boeren saboteerden het parkoers door hooibalen op het asfalt neer te leggen, om zodoende de doorgang van de renners te bemoeilijken. De passage langs de obstakels werd aanvankelijk geneutraliseerd afgelegd achter de rode jurywagen van Christian Prudhomme, maar even later werd het peloton een halt toe geroepen.

De politie gebruikte pepperspray tegen de boeren, maar die kwam per ongeluk ook in de ogen van de coureurs terecht. Veel renners, waaronder geletruidrager Geraint Thomas, titelverdediger Chris Froome en groenetruidrager Peter Sagan klaagden over pijnlijke ogen. De wedstrijdleiding besloot vervolgens de koers stil te leggen om renners de tijd te geven om behandeld te worden door de aanwezige medici en om water in hun ogen te gieten. Na goed vijftien minuten werd de koers uiteindelijk weer hervat.

Boerenprotesten komen vaker voor in La Grande Boucle. Zo werden in 1974 bij een manifestatie in Bretagne zelfs dode varkens aan lantaarnpalen gehangen. 

Het peloton houdt halt.
De zijspiegel van één van de Sunweb-auto's kwam ook niet ongeschonden uit het protest.
De politie zette grof geschut in om de protestanten in bedwang te houden.
Sonny Colbrelli probeert de pijn te bestrijden met water.
De politie treedt op tegen één van de relschoppers.