Tour of Qinghai Lake 2018 begint met twee massasprints

Zondag klonk in Ledu het startschot voor de 17de editie van de Chinese ronde Tour of Qinghai Lake en gingen in totaal 217 renners van over de hele wereld op weg om te strijden voor succes en voor in totaal een half miljoen dollar aan prijzengeld.
Georgios Bouglas wint

Georgios Bouglas was de snelste in de openingsrit over 162 kilometer van Ledu naar Xining. De 27-jarige Griek van het Chinese Ningxia Sports Lottery Livall Cycling Team (NLC) won de massasprint voor de Turk Batuhan Ozagur van Torku Sekerspor (TRK) en de Turk Onur Balkan, ook van TRK. De Nederlander André Looij van het Monkey Town Intercontinental Team werd zevende.

De openingsrit verliep rustig met pas in de laatste 40 kilometer de eerste serieuze ontsnapping. De Wit-Rus Branislau Samoilau van het Minsk Cycling Team bleef even uit de greep van het peloton en kreeg gezelschap van de Fransman Alexis Guerin van Delko-Marseille Provence KTM. De twee koplopers werden met nog 20 kilometer te gaan, ingelopen.

“Mijn eerste zege op dit niveau”, sprak winnaar Bouglas, die al als derde eindigde in de openingsrit in Qinghai in 2017. “Voor mij en voor mijn team is dit heel belangrijk. Nu hoop ik op meer goede resultaten voor mijn team in de komende dagen.”

De tweede etappe bevatte maandag acht rondjes van 14,4 kilometer in de stad Xining. Ook deze etappe eindigde in een massasprint met dit keer winst voor de Australiër Brenton Jones (Delko-Marseille Provence KTM). De Brit Jacob Hennesy (Mitchelton-BikeExchange) werd tweede en de Italiaan Luca Pacioni (Wilier Triestina-Selle Italia) derde. Looij eindigde dit keer als zesde. Jones nam met zijn zege ook de leiding in het algemeen klassement over van Bouglas.

De jaarlijkse Tour of Qinghai Lake maakt deel uit van de UCI Asia Tour en is door de UCI ingeschaald als 2.HC-race, de hoogste categorie buiten de drie grote rondes. In totaal doen er 150 renners van 22 profteams uit 17 verschillende landen en regio’s mee aan de etappekoers met een totaal van 500.000 dollar aan prijzengeld.

De renners moeten in totaal 3.671 kilometer afleggen. Op 4 augustus staat de dertiende en laatste etappe naar Lanzhou, de hoofdstad van de Gansu-provincie op het programma. De eerste twee ritten eindigden in een massasprint, maar de renners gaan ook nog de bergen in.

“Deze editie word een ware beproeving voor de renners,” zei UCI-preses David Lappartient. “Hun uithoudingsvermogen wordt op de proef gesteld met twee erg lange ritten van 235 en 237 kilometer en klimmerskwaliteiten zijn bijvoorbeeld vereist voor de zesde etappe, een bergrit waarbij de renners over de 4.100 meter hoogte gaan. Letterlijk adembenemend!”

Laatste nieuws