Thymen Arensman op grote achterstand binnen, vader: 'Hopelijk heeft z'n trainer het niet te veel verpest' 

Thymen Arensman kende gisteren een zeer slechte start van de Giro. Een tweet van z'n vader baarde veel opzien.

thymen arensman

Als je de uitslag van de openingsrit van de Giro doorneemt, zie je dat er bij de klassementsrenners twee grote verliezers zijn, en eentje daarvan komt uit Nederland. De in Romandië nog zo sterke jonge Duitser Florian Lipowitz kreeg 2 minuten en 25 seconden aan z'n broek; Thymen Arensman verloor tien seconden minder op Pogacar en co, maar zal zich de eerste dag toch ook heel anders hebben voorgesteld.

Boze tweet vader Arensman

Al op de eerste beklimming van naam, toen UAE tempo begon te maken op 26 kilometer van de streep, moest Arensman oaten gaan. Na de rit wilde hij de pers niet te woord staan, maar zijn vader liet op Twitter wel van zich horen.

Het account van vader Arensman zit achter een slotje, maar uiteraard zijn er screenshots van de gewraakte woorden van Martijn Arensman in omloop. De papa van de klimmer van INEOS Grenadiers lijkt daarin uit te halen naar diens trainer.

Hij zegt in enigszins filosofisch klinkende woorden dat de trainer van Arensman het volgens senior flink heeft verpest, maar dat die het hopelijk niet te veel heeft verpest.

Reactie INEOS

Bij INEOS zelf doen ze alsof hun neus bloedt en liet sportief directeur Oliver Cookson zich vooral in clichématige, algemene bewoordingen. In De Leiderstrui tekende op:

"We zitten met hem in een proces en hebben heel veel vertrouwen in Thymen. We weten hoe sterk hij is in de laatste week en we weten dat dit een wedstrijd is waarin dan alles nog kan keren. We moesten kalm blijven, hij moest zijn inspanning managen en dan weten we hoe goed Thymen is en zal zijn. Hij heeft een enorme motor en dat zullen we deze Giro echt nog gaan zien."

Revanche op Oropa?

Arensman kan direct revanche op zichzelf nemen, want vandaag is het onmiddellijk klimmen geblazen in de Giro. De renners hebben voor de slotklim al het nodige hoogtemeters in de benen, want met nog zestig kilometer te gaan, gaat het eigenlijk alleen maar op en af. In de diepere finale zitten daarbij twee klimmen van derde categorie.

Maar het échte klimwerk begint op twaalf kilometer van de streep met de zware klim naar het befaamde Santuario Oropa, waar Tom Dumoulin in 2017 fraai won. Een tweede Nederlandse zege lijkt er na gisteren niet direct in te zitten, maar zo'n lange klim ligt Arensman wel beter.