Olympische Spelen | Welke wielrenners en wielrensters komen dit weekend wanneer in actie? 

De Olympische Spelen beginnen! Dit weekend komen er meteen Nederlandse wielrenners en wielrensters in actie. Een overzicht! 

puck pieterse op de olympische spelen in parijs

Vanavond beginnen de Olympische Spelen traditiegetrouw met de openingsceremonie. Die vindt niet traditiegetrouw plaats in het Olympisch Stadion, maar de atleten worden in bootjes over de scène gevaren. Er gaan geruchten dat onder andere Céline Dion en Lady Gaga samen een duet (La Vie En Rose) gaan zingen.

Daar zullen de wielrenners en wielrensters die in het openingsweekeinde van de Spelen in actie komen niet van gaan genieten. Een dag of twee dagen voor je wedstrijd urenlang in een bootje rondgevaren worden is uiteraard geen goede voorbereiding. De baanwielrenners kunnen er bijvoorbeeld wel bij zijn, want die komen pas volgende week in actie - net als de wegrenners, maar Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle hoef je ook niet in een bootje te verwachten...

Tijdrit: Ellen van Dijk toch op de Spelen

Op zaterdag is het aan de tijdrijders. De vrouwen komen eerst in actie - de eerste deelneemster begint er om 14.30 uur aan en de laatste zal rond de klok van 16.00 uur finishen. Dan weten we dus of Ellen van Dijk in haar olympische missie is geslaagd.

De Woerdense maakte na de geboorte van haar zoontje Faas een comeback met letterlijk vallen en opstaan, maar haalde Parijs ternauwernood. Zonder die gebrekkige voorbereiding was ze naast Chloé Dygert een van de topfavorieten voor goud, nu is het een beetje koffiedik kijken.

Ze is nog steeds wel de grootste kanshebber op Nederlands wielereremetaal op zaterdag, want naast Van Dijk start Demi Vollering in de vlakke tijdrit als deelneemster - niet helemaal haar ding. Bij de mannen (start 16.30 uur, finish rond 18.00 uur) is Daan Hoole wel een powerhouse, maar hij zal ook niet om de medailles meedoen.

Puck Pieterse

Puck Pieterse doet op zondag op de mountainbike zeker mee om de medailles. De Amersfoortse is niet dé topfavoriet, want dat is de vriendin van Dylan van Baarle, de Française Pauline Ferrand-Prévot.

Maar Pieterse is wel de gedoodverfde uitdager van de Franse wereldkampioene. Op de Europese kampioenschappen in Roemenië wist ze Ferrand-Prévot in zeer slechte omstandigheden al te kloppen, maar in andere ontmoetingen waren de rollen omgedraaid.

In Parijs ligt wel een parkoers dat Pieterse goed moet liggen, maar Ferrand-Prévot heeft dan weer veel meer kunnen trainen op het parkoers dat zo'n 30 kilometer buiten Parijs ligt. Naast Pieterse doet ook Anne Terpstra mee namens Nederland. Zij hoort bij de wereldtop, maar een medaille lijkt net wat te hoog gegrepen.

De wedstrijd van de vrouwen begint zondag om 14.30 uur en zal ongeveer om 16.00 uur finishen. De mannen rijden een dag later, maar daar doen geen Nederlandse deelnemers mee.

Nieuws
  • Strava Puck Pieterse