Ellen van Dijk wint race tegen de klok en haalt Parijs: 'Grootste uitdaging van m'n leven'

Ellen van Dijk houdt wel van racen tegen de klok, maar nu moest ze een gebroken enkel verslaan in plaats van de concurrentie. Het lukte! 

ellen van dijk met grote knuffelhond

Vandaag maakte Ellen van Dijk bekend dat ze definitief naar de Olympische Spelen gaat. Ze zal er zowel de wegrit als de tijdrit rijden. Dat Van Dijk er straks in Parijs bij is, is een klein wondertje. Ze brak bij een trainingsongeluk zo'n zes weken geleden haar enkel (hier vertelt ze hoe het gebeurde).

Van Dijk sprak zichzelf moed in

Er ging niet direct een streep door haar grote droom achter de comeback die ze maakte na de geboorte van haar zoontje Faas, maar het was wel duidelijk dat Parijs aan een zijden draadje hing. Dat wordt ook wel duidelijk uit de Instagram-post waarin Van Dijk bekendmaakt te kunnen starten in Parijs. "Geef nooit op! Dat is nu al zes weken mijn mantra. Bij elke stap in de revalidatie bleef ik dat maar herhalen: geef niet op, het is nog steeds mogelijk."

Ze vertelt over het proces na het ongeluk op training. "Na de operatie kon ik eerst alleen maar wat peddelen met gips om. Benjamin (haar vriend, red.) maakte allerlei soorten pedalen waardoor ik toch kon fietsen (indoor, red.). Toen het gips eraf was, ging ik meer trainen. Van een half uurtje met gips tot 2 keer 75 minuten zonder gips."

Van Dijk beseft dat alles voorspoedig verliep in de revalidatie. "Ik vierde elke stap en ik had denk ik het geluk dat elke keer als ik iets nieuws probeerde m'n enkel het hield. In een eerdere update schreef ik dat dit de grootste uitdaging uit m'n carrière zou zijn. Nou, dat was het!"

Serieuze training

Langzamerhand kon Van Dijk meer gaan trainen en de belasting opvoeren. "Vorige week deed ik serieuze tijdritintervallen om de vorm te testen. Ik was positief verrast door het resultaat, maar er is nog wel werk aan de winkel. Toch ben ik zeer blij om mee te kunnen delen dat ik Parijs ga halen!"

Ze bedankt ook nog de nodige mensen. "Ik had het niet kunnen doen zonder de hulp van Benjamin, Faas (al heeft die nog niets door..), de KNWU, Lidl-Trek en de ongelofelijke dokters van het UMC Amsterdam."

Het Instagram-bericht met foto's

Van Dijk zal in de wegrit gaan knechten voor kopvrouw Lorena Wiebes en 'jokers' Marianne Vos en Demi Vollering. Op de tijdrit zal ze concurrentie krijgen van de Amerikaanse Chloe Dygert en Marlen Reusser. De Amerikaanse is de topfavoriete voor de olympische titel.

Riejanne Markus is het kind van de rekening. De Noord-Hollandse kroonde zich onlangs tot Nederlands kampioene tijdrijden, mocht als reserve even hopen op deelname, maar zit nu toch thuis.