Ellen van Dijk na trainingsongeluk waarbij ze enkel brak: 'Ik keek naar beneden en heb die aanhanger gewoon niet gezien'

Ellen van Dijk brak onlangs haar enkel bij een trainingsongeluk in Spanje. 

Dijk

Van Dijk, die in de week voor haar val werd geselecteerd voor de Olympische Spelen, geldt als een van de grote kanshebbers op goud op de olympische tijdrit. Hoewel de renster van Lidl-Trek onlangs is geopereerd, hoopt ze op tijd fit te zijn voor Parijs. Al vertelt ze in gesprek met In het Wiel dat ze niet gaat als een dertigste plaats het hoogst haalbare is.

Ze vertelt hoe het ongeluk is gebeurd. "Ik was op trainingskamp samen met mijn vriend en kindje. Het ging eigenlijk heel lekker. Het liep allemaal naar wens en ik kreeg het nieuws dat ik geselecteerd was voor de Olympische Spelen. Er viel een last van me af."

Vol motivatie trainde ze in Spanje op haar tijdrit. "Een week later deed ik een pittige tijdrittraining en ben ik op een aanhanger geknald. Dat ging er nogal hard aan toe helaas. Ik deed een rondje dat ik veel rijd. Die lange weg is alleen rechtdoor. Ik had er nooit rekening mee gehouden dat een auto zou afslaan, maar dat gebeurde blijkbaar dus wel."

"Zijn auto stond van de weg, maar die aanhanger stond nog op de rijbaan. Ik heb het gewoon niet gezien. Ik keek naar beneden en ben volle bak tegen de aanhanger gereden."

Enkel

Van Dijk vloog door de lucht en lag even later met pijn op de grond. "Een heel nare ervaring. Ik dacht: daar gaat mijn training. En misschien kan ik morgen ook wel niet trainen. Ik keek naar mijn vinger waar bloed uitspoot. Toen kwam die Spanjaard eraan die me van de weg wilde dragen, maar ik was chagrijnig en dacht: laat me met rust."

Vooral haar voet voelde niet goed. Dat bleek achteraf in het ziekenhuis, want ze zou meer trainingsdagen missen omdat ze bij de val haar enkel brak. "Ik ben geopereerd afgelopen week. Dat was nog een uitdaging, maar het is gelukkig heel goed gegaan."

"Dat was een belangrijke stap. Het herstel gaat dus goed. Mijn enige focus ligt op wat ik kan doen om zo snel mogelijk te herstellen en uiteindelijk weer op niveau te komen. Het is zoals het is."