Deze 12 Nederlanders komen aan de start van de Giro (plus wat wij van ze verwachten)

Er staan twaalf Nederlanders aan het vertrek en er is behoorlijk wat kans op succes. We nemen het met je door!

olav kooij tekent startblad milaan-sanremo

1) Thymen Arensman (INEOS Grenadiers)

Thymen Arensman reed als ultieme voorbereiding op de Giro geen geweldige Ronde van Romandië, maar de Gelderlander is een diesel pur sang, dus wij gaan ervan uit dat hij die ronde moest gebruiken om even op gang te trekken - later in de werk deed hij wel goed werk voor de ploeg bergop - en misschien wel voor een podiumplek kan gaan; hij werd vorog jaar immers zesde.

2) David Dekker (Arkea B&B Hotels)

David Dekker werd dit seizoen al derde in de GP Jean Pierre Moseré en in een etappe van de Region Pays de Loire Tour, maar toch mogen we - vooral omdat er veel sterke snelle mannen in de Giro actief zijn - geen wonderen van 'm verwachten. Binnen z'n ploeg is er met Jenthe Biermans bovendien nog een snelle man aan boord.

3) Danny van Poppel (BORA-hansgrohe)

Danny van Poppel zou aanvankelijk de lead-out zijn van Sam Welsford in de Giro, maar de Duitse ploeg liet de Autraliër buiten de selectie. Daarmee heeft Van Poppel in etappes die hem liggen een vrije rol en kan hij best eens gaan verrassen in een lastige sprint. Ook via de vlucht van de dag kan Van Poppel, die prima in vorm lijkt, mee gaan doen voor de dagzeges.

4) Roel van Sintmaartensdijk (Intermarché-Wanty)

De lange Nederlander maakt in zijn eerste jaar als prof meteen z'n debuut in een grote ronde en is onderdeel van de sprinttrein van Biniam Girmay. Hij kan ook aardig tijdrijden, dus wie weet kan hij daar voor een mooie klassering gaan.

5) Daan Hoole (Lidl-Trek)

Van de ene lange Nederlander naar de andere lange Nederlander... Hoole zullen we waarschijnlijk wel veel op kop van het peloton zien. Met Jonathan Milan heeft Lidl-Trek een topsprinter mee en met Stuyven, Theuns en Consonni zijn er ook snelle mannen die in de sprinttrein zitten.

Ook Hoole heeft een goede tijdrit in huis. Hopelijk hoeft hij zich daarin niet te sparen en kan hij daar ook voor een mooie klassering gaan. Als hij goed is, rijdt hij in een vlakke tijdrit maar zo top 10.

6) Fabio Jakobsen (Team dsm-firmenich PostNL)

Fabio Jakobsen kende een slecht voorseizoen, maar liet in de Ronde van Turkije beterschap zien en zegt zich nu ook beter te voelen dan eerder dit seizoen. Wij verwachten dat hij ten minste één keer de sterkste is in een vlakke massasprint.

Als dat Jakobsen lukt, voegt hij zich in het rijtje renners dat in iedere grote ronde minstens één etappezege boekte. In de Tour van 2022 won Jakobsen namelijk de eerste rit in lijn en in de Vuelta staat de teller al op vijf.

Fabio Jakobsen is na Turkije weer helemaal in z'n sas. | Beeld: Cor Vos

7) Julius van den Berg (Team dsm-firmenich PostNL)

Van den Berg is een goede maat van Jakobsen en zal zich volledig in dienst van hem stellen. Net als Hoole zullen we hem vooral zien vóór het echte sprintgeweld losbarst, want daar heeft dsm-firmenich PostNL rappere mannen voor.

8) Bram Welten (Team dsm-firmenich PostNL)

Welten is een van die rappere mannen, al is de verrassend sterke Deen Tobias Lund Andresen de échte lead-out van Jakobsen (in de vlakkere sprints; als het iets lastiger is, zullen ze zijn kaart wel spelen).

9) Gijs Leemreize (Team dsm-firmenich PostNL)

Leemreize speelt geen rol in de sprinttrein voor Jakobsen; hij is een klimmerstype. In de Giro van 2022 was hij in dienst van (toen nog) Jumbo-Visma al eens tweede en derde in een bergrit. Misschien kan hij nu voor ritwinst gaan? Hij zal ook een ondersteunende rol hebben voor klassementskopman Romain Bardet.

10) Olav Kooij (Visma | Lease a Bike)

Eindelijk. De eerste grote ronde voor Olav Kooij. Dat klinkt wat vreemd voor een renner die pas 22 is, maar zo voelt het wel een beetje omdat Kooij al zo succesvol was in andere koersen. Gezien het voorjaar is hij samen met Tim Merlier en Jonathan Milan de sterkste sprinter in de Giro. Waarbij Kooij ook al liet zien iets lastigere aankomsten wel aan te kunnen - en die zijn er in Italië.

11) Tim van Dijke

Werd op het laatste moment aan de selectie toegevoegd omdat Koen Bouwman ziek moest opgeven in de Ronde van Romandië. De ene helft van de tweeling Van Dijke is bezig aan een ijzersterk seizoen en maakte onder andere indruk in de Waalse Pijl. Hij maakt nu ook de sprinttrein voor Olav Kooij nog een stuk sterker.

12) Robert Gesink (Visma | Lease a Bike)

Robert Gesink zullen we vast weer op kop zien beuken omdat dat nu eenmaal z'n aard is, maar hopelijk kan hij ook eens voor eigen succes gaan in een mooie vlucht en voor ritwinst gaan. Dat zou alvast een heel mooi begin van z'n afscheidstournee zijn!