Zonneveld ziet Pogacar als toonbeeld van buitenaardse renners: 'Hij toont zelden kwetsbaarheden, Van der Poel was in Tour een normale renner'

Tadej Pogacar zette afgelopen zondag de Giro d'Italia nog verder naar zijn hand. Het verschil met de rest van de concurrenten was immens.

Pogacar

In de podcast In het Wiel analyseert Thijs Zonneveld de overmacht van de Sloveen. "De laatste zes kilometer reed hij aan 28 kilometer per uur. Als je dat afzet tegen de andere favorieten... Die reden 24 kilometer per uur. Dat verschil gaat natuurlijk helemaal nergens over. Hij pakt tweeënhalve minuut in minder dan een kwartier."

"Dat zijn verschillen die we lang niet meer hebben gezien, maar dat kwam in de Tour ook door de strijd tussen Vingegaard en Pogacar. Denk er eentje weg en je had ook zulke verschillen. Het verschil is enorm. Vier kilometer per uur met renners als Thomas, Bardet en Arensman. Dat is bijna het verschil tussen een prof en wielertoerist."

Zonneveld noemt het best zorgwekkend dat het verschil zo groot is. "Het gemiddelde niveau in de WorldTour is enorm gestegen. Meer ploegen zijn dezelfde kant ingeslagen als een Visma en INEOS. Dat ze veel investeren in omkadering. Er is een wetenschappelijke versnelling gekomen in het peloton. In dat licht is het bizar dat er boven dat niveau nog een topje is die zulke bizarre dingen doet, waardoor ze dat gemiddelde niveau weer belachelijk maken."

Kwetsbaarheden

Een top waartoe onder anderen Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Remco Evenepoel behoren, maar waarvan Tadej Pogacar het absolute toonbeeld is. "Omdat hij zo zelden kwetsbaarheden vertoont. Bij die anderen zitten er momenten in dat het nog niet goed genoeg is. Van der Poel in de Tour vorig jaar: dat was bijna pelotonvulling. Het was een soort trainingskamp voor het WK, maar dat was een heel normale renner in de Tour."

De andere buitenaardse renners hebben dat óók. "Op momenten dat Van Aert op z'n best moet zijn, moet hij ook regelmatig passen. Roglic koerst vaak zo defensief, omdat hij weet dat hij niet oneindig marge heeft om te blijven aanvallen. Evenepoel weet dat hij bergop af en toe kwetsbaar is, vorig jaar in de Vuelta zakte hij er gewoon doorheen. Vingegaard is heel goed en stabiel geworden in etappekoersen, maar zet die op een fiets in Roubaix en je ziet dat de paniek meteen uitbreekt. Die jongens hebben meer kwetsbaarheden dan Pogacar."

Derde week Tour

De huidige heerser van de Giro d'Italia toonde die kwetsbaarheden enkel in de derde week van de Tour de France. "Bij Pogacar kom je alleen bij zijn menselijkheid als je hem extreem veel onder druk zet op het terrein waar hij verschrikkelijk goed in is, maar net iets minder goed dan een van die andere buitenaardse renners."

"De afgelopen twee jaar in de Tour hebben we hem een aantal etappes gezien dat hij mens was. Dat komt doordat Visma het voor elkaar kreeg om hem met de hele ploeg te bestoken. Daar was dus een studie van jaren voor nodig, een gigantisch plan. Was dat niet gebeurd, had hij nooit een kwetsbaarheid getoond."

Nieuws
  • Cor Vos