Ellen van Dijk over parkoers olympische tijdrit: 'Hobbels, gaten, scheuren; het is als schaatsen op natuurijs'

Ellen van Dijk was normaliter een van de grote favorieten voor de olympische tijdrit. 

Dijk

Dat is ze nu niet, want zeven weken geleden kwam ze tijdens een training hard in aanraking met een aanhanger. Het verdicht: een gebroken enkel plus een operatie. Even dacht ze dat het over wat betreft haar olympische ambities, maar uiteindelijk wist Van Dijk de Spelen toch te halen.

"Het gaat gelukkig goed", vertelt ze in gesprek met de NOS. "De enkel kan nog niet ver buigen. Maar op de fiets hoeft dat niet, dus daar heb ik heel veel mazzel mee. Lopen is lastiger, maar daar gaat het niet om."

Het zijn intense tijden geweest voor Van Dijk. In oktober beviel ze van haar zoon Faas, maar lang van de fiets bleef ze niet. Alles om haar ambitie om goud te winnen op de Olympische Spelen waar te maken. Het vlakke parkoers is op maat gemaakt van de renster van Lidl-Trek.

"Ja, het is een Ellen van Dijk-parkoers. Het is een power-parkoers. Heel veel rechtdoor. Niet heel technisch. Degene die het hardste kan trappen, die wint. Ja, dat gaat wel gebeuren zaterdag."

Genieten

Er is wel een extra uitdaging in Parijs. "Heel veel hobbels, drempels, gaten, scheuren. Je kan moeilijk in positie blijven zitten. Het is als schaatsen op natuurijs. Maar goed, daar heeft iedereen mee te maken."

Waar zou Van Dijk tevreden mee zijn? "Ik heb natuurlijk niet mijn gedroomde voorbereiding gehad. Allicht dat dat invloed heeft, dat voel ik wel. Maar uiteindelijk voel ik me wel goed en ga ik alles geven wat ik heb. En wil ik er ook wel van genieten dat ik hier sta, want dat is al bijzonder genoeg."

Nieuws
  • Cor Vos