🎥 Oropapa! Terugkijken: hoe Tom Dumoulin in 2017 op fantastische wijze won op weg naar het heiligdom

Het is meteen klimmen geblazen in de Giro vandaag! Pogacar en co kunnen advies vragen aan Tom Dumoulin, want hij won al eens op de befaamde slotklim naar het Santuario di Oropa. Bekijk hier de mooie beelden van toen. 

tom dumoulin wint op oropa

De Giro d'Italia finisht vandaag op de befaamde klim naar het Santuario di Oropa. We kennen het heiligdom in de wielersport als de klim waar Marco Pantani in 1999 een huzarenstukje verrichtte: in het begin van de klim moest hij door mechanische pech het peloton voorbij laten. Dankzij een spectaculaire achtervolging wist hij iedereen in te halen en de rit alsnog te winnen.

Strijd met stuivertje wisselen

Maar Oropa is ook een beetje van Tom Dumoulin. Sinds 2004 - het jaar van het overlijden van de Italiaan - doet elk jaar een berg dienst als Montagna Pantani, Pantani-berg. Op die manier probeert de organisatie de herinnering aan Il Pirata levend te houden.

Zo was Steven Kruijswijk in 2015 winnaar van de Pantani-prijs op de Mortirolo. In 2017 was de beklimming naar Oropa het toneel van de strijd om de Pantani-prijs. En daar won? Juist, Tom Dumoulin.

In een mooie strijd van stuivertje wisselen met Nairo Quintana en Ilnur Zakarin was Dumoulin uiteindelijk de beste. Hieronder bekijk je de beelden terug, met zeer gepassioneerd Engels commentaar...

Etappezeges Dumoulin in Giro

Naast de etappe naar Oropa won Dumoulin uiteraard het eindklassement, maar hij was ook nog de sterkste in een heuvelachtige tijdrit - daar pakte hij minuten op de concurrentie.

Daarnaast schreef Dumoulin ook de proloog van de Giro van 2016 in Apeldoorn op z'n naam. In 2018 wist hij andermaal de openingstijdrit te winnen; die was toen in Jeruzalem.