Giro | Hoe Georg Preidler een splijtzwam werd in de Giro die Tom Dumoulin won: 'Eigenlijk wilde ik hem ook helemaal niet meenemen'

Op de slotdag van deze Giro gaan we 6 jaar terug in de tijd. Tom Dumoulin won, maar in Team Sunweb zat ook een Oostenrijkse splijtzam.

tom dumoulin georg preidler

Tom Dumoulin maakte eerder deze week bekend dat hij samen met schrijver Nando Boers aan een biografie werkt. Die gaat over z'n hele wielerleven, maar uiteraard zal de Giro van 2017 een belangrijke rol spelen.

De Limburger behaalde toen de Giro-zege op de laatste zondag in een tijdrit. Aan die laatste zondag ging een veelbewogen ronde vooraf, met een poepincident nabij de Stelvio, de combine van Nibali en Quintana, maar ook in de eigen ploeg rommelde het soms. Daar was één man voor verantwoordelijk: de Oostenrijker Georg Preidler, die later werd betrapt op doping.

Betrokkenen (ploeggenoten en ploegleider Aike Visbeek) uit de Giro doen hun verhaal over de splijtzwam die Preidler gedurende de ronde steeds meer werd.

Laurens ten Dam

"We hadden niet de allersterkste ploeg op papier, maar wel een groep die voor elkaar door het vuur ging. Tom vindt het fijn dat hij niet de enige kopman is en daarom ging Phil Bauhaus mee voor de sprint. Die was wel flegmatiek. Hij stapte op een gegeven moment af en leek daar ook niet mee te zitten. Verder was Georg Preidler een beetje gek aan het doen. Hij heeft goed werk gedaan, hoor. Maar het ging niet van harte."

Dumoulin en Ten Dam in de Giro van 2017. | Beeld: Cor Vos

Simon Geschke

"Zo nu en dan waren er spanningen tussen Georg en mensen binnen de ploeg. Georg was een van mijn beste vrienden, maar ook tegen mij was hij niet altijd eerlijk. Ik herinner me dat er spanningen waren tussen hem en Tom, maar dat hoorde ik pas na de koers. Vooral in de derde week kwam dat tot uiting, maar dan is iedereen nerveuzer dan normaal. Hij vond het niet leuk om de hele dag op kop te rijden en dan te moeten lossen, maar dat werd wel van hem gevraagd."

"Later toen hij al voor Groupama-FDJ reed, bleek dat hij betrokken was bij de Oostenrijkse dopingzaak Operation Aderlass. Ik heb hem nog een bericht gestuurd, maar hij heeft nooit op me gereageerd. We waren goede vrienden en ik heb de stap gezet door contact op te nemen, maar als hij niet reageert dan is het ook over voor me."

Chad Haga

"Iedereen heeft zijn eigen persoonlijkheid. Laurens was bijvoorbeeld iemand die heel optimistisch was, maar Georg was een eigenwijs iemand. Een persoon die eerder stress voelde. Toen ik van Operation Aderlass hoorde, was ik zeker boos."

"Hij was onderdeel van onze winnende ploeg. Nu is er een schaduwkant overheen gekomen. Ik geloof niet dat hij toen aan de doping zat, maar het is frustrerend om zo’n ploegmaat te hebben gehad. Het is helaas onderdeel geworden van het verhaal, omdat hij nu eenmaal in onze ploeg zat en zijn naam gerelateerd wordt aan doping."

Aike Visbeek

"Georg was iemand die na tien dagen in een grote ronde nog amper was te bereiken. Als je op een constructieve manier zei dat hij rustiger op kop moest rijden, werd hij al boos. Na tien dagen werd hij mentaal kwetsbaar en precies op dat moment kreeg ook zijn vriendin nog een auto-ongeluk. Gelukkig zonder schade, maar dat was uiteraard niet makkelijk voor hem."

"Dat was een verzachtende omstandigheid maar niet om alles goed te praten, want we waren zeker geen vrienden. Eigenlijk wilde ik hem ook helemaal niet meenemen, want hij was niet iemand voor een grote ronde. We hadden alleen een redelijk smalle selectie qua klimmers. Het management wilde Wilco Kelderman eigenlijk ook nog naar de Tour de France sturen. Dat wilde hij zelf helemaal niet en ik zag in dat we hem erbij moesten hebben."

Beeld: Cor Vos