Thibau Nys glashelder over ambities in massasprints: 'Wat er in een sprint gebeurt, is soms crimineel, letterlijk crimineel'

Thibau Nys is zeer veelzijdig, maar vertelt eerlijk dat massasprints niet zo van hem hoeven. 

Nys

Zijn trainer vertelt dat Nys junior nochtans de wattages van een sprinter kan trappen. "Ik heb er alleen absoluut niet het hoofd voor. Sprinters zijn klootzakken. Ik wil er niet mee geassocieerd worden", zo is hij glashelder in Het Nieuwsblad.

In de Ronde van Romandië werd Nys gepiloteerd door Simone Consonni, een van de betere lead-outs in het peloton. Dat liep niet zoals gehoopt, omdat hij het wiel van de Italiaan verloor. "Enerzijds denk ik: wat kan je daar tegen doen? Niet inhouden staat gelijk aan vallen. Maar tegelijk weet ik ook: Consonni zelf laat zoiets niet gebeuren. Geen idee hoe, maar hij laat dat nooit toe. Dan moet ik de schuld toch ergens bij mezelf zoeken."

Crimineel

Al met al is de renner van Lidl-Trek vooral blij dat hij op meer terreinen kan scoren. "Wat er in een sprint gebeurt, is soms crimineel. Letterlijk crimineel. En dan heb ik het niet over die sandwich in Romandië, want dat viel nog heel goed mee. In Hongarije heb ik zwaardere toestanden meegemaakt. Zoom in de eerste etappe in op het helikopterbeeld van de laatste anderhalve kilometer en je kan vijf, zes man in de bak smijten. Echt waar."

"Aan vijfenzestig, zeventig per uur zie je renners anderen wegduwen met de hand. Het is zeker niet alleen Dylan Groenewegen, maar die heb ik in rit twee ook weer een toer zien uithalen. Sam Welsford reed zijn wiel kapot tegen de nadar. Dan weet je het wel. Elke keer ik een massasprint meedoe is dat een interessante leerervaring, maar echt waar, ik ben blij dat ik er mijn brood niet mee moet verdienen."

Nieuws
  • Cor Vos