NK MTB: Mathieu van der Poel voltooit historische trilogie in Apeldoorn

De Nederlandse titel in het veld en op de weg had Mathieu van der Poel al in bezit. Bij de nationale mountainbikekampioenschappen in Apeldoorn was de grote vraag of hij zijn derde Nederlandse driekleur in één jaar kon veroveren. Het antwoord? Ja.

Mathieu van der Poel

De concurrentie was niet gering voor MVDP. die dit jaar zijn eerste volledige mountainbikeseizoen afwerkt.Met titelverdediger Michiel van der Heijden, Hans Becking, Milan Vader, Marc de Maar en broer David stonden er immers nog enkele klinkende namen op de startlijst.

Het duurde even, maar in de derde ronde was Van der Poel dan toch gevlogen. De coureur van Corendon-Circus, die dit jaar onder meer al zegevierde in twee shorttrack-wereldbekers en tevens al podiumplaatsen veroverde in lange cross-country wereldbekerwedstrijden, werkte de resterende rondjes alleen af. Hoewel Van der Poel onderweg nog ten val kwam en daarbij een zijn knie en elleboog openhaalde klaarde hij de klus gezwind.

Hattrick

Hij is dankzij deze indrukwekkende rondgang de eerste Nederlander die bij de professionals in één jaar de Nederlandse titel weet te pakken bij het wegwielrennen, het veldrijden en het mountainbiken. In januari was Van der Poel voor het vierde jaar op rij de beste bij het nationaal veldritkampioenschap in het Friese Surhuisterveen Begin deze maand was hij bij het Nederlands wegkampioenschap een klasse apart in Hoogerheide.

De prestatie van Matje mag dan voor Nederland nog ongekend zijn, helemaal uniek in de wielersport is ze niet. Zo scoorde Luka Mezgec in Slovenië afgelopen jaar dezelfde hattrick. Pauline Ferrand-Prévôt zelf doet nog beter: De Française presteerde het zowel op nationaal als internationaal niveau om tegelijkertijd regerend kampioen in de wegrit, het cross-country kampioenschap en het crosskampioenschap te zijn. 

Blijven combineren

"Ik kon eigenlijk alleen maar verliezen, maar gelukkig werd het een zege voor mij", meldt de laureaat na afloop. "Het is bijzonder om drie titels te winnen in één jaar. In het veldrijden begin ik er al aan te wennen. Mijn titel op de weg was heel bijzonder - ook omdat het dicht bij huis was - maar dit is ook een speciale. Het is mijn eerste MTB-trui, dat heeft altijd iets moois. Als het aan mij ligt, blijf ik de drie disciplines de komende jaren met elkaar combineren. Ze hebben allemaal hun charme."

De strijd om het zilver ging tussen Michiel van der Heijden en Hans Becking. Laatstgenoemde ging er uiteindelijk met de dichtste ereklassering vandoor, zij het op gepaste afstand van de laureaat.

Bij de vrouwen ging de titel naar Anne Terpstra. Zij was op de omloop veel te sterk voor Anna van der Breggen en Annemarie Worst, die respectievelijk tweede en derde werden. Ze veroverde daarmee haar vijfde Hollandse driekleur.

Van der Poel reed de concurrentie in het Orderbos aan flarden.