NK MTB: Anne Terpstra pakte vijfde driekleur voor Van der Breggen

Anne Terpstra heeft voor de vijfde keer in haar carrière de Nederlandse titel op het onderdeel cross country veroverd. Op het pittige Apeldoornse parkoers kwam ze na een lange solo als eerste over de finish.

Anne Terpstra

De grote favoriet voor de rood-wit-blauwe trui was niet van de partij in Apeldoorn. Anne Tauber, die dit jaar meedraait in de absolute wereldtop, kwam twee weken geleden net na de start van de wereldbekerwedstrijd in Val di Sole ten val. De pinkblessure leek aanvankelijk mee te vallen, waardoor ze afgelopen week ook in Andorra aan het vertrek van een wereldbekermanche verscheen. Daar finishte ze zelfs op een knappe vierde plaats.

Afgelopen week werd bij een medische check echter een breuk geconstateerd. Het deed de Friezin uiteindelijk besluiten om de wedstrijd aan zich voorbij te laten gaan om te kunnen herstellen met het oog op het Europese kampioenschap, die binnenkort in Glasgow op het programma staat.

Maar ondanks de afwezigheid van de titelverdediger kon de nationale titelstrijd toch rekenen op heel wat mooie namen, denk aan thuisrenster Anne Terpstra, Annemarie Worst en regerend Olympisch wegkampioene Anna van der Breggen, een paar dagen na haar tweede plaats in La Course.

Terpstra domineert

En de tweede plaats op het podium bleek ook vandaag het hoogst haalbare voor Van der Breggen. Anne Terpstra wist op eigen terrein namelijk al snel afstand te nemen van de rest van het pak. De geboren Zeeuwse, die in 2013, 2014, 2015 en 2016 ook al de beste was, haalde het met ruime voorsprong op de concurrentie.

De vijfde titel van Terpstra, die begin dit jaar kampte met een is overigens goed voor een record: ze komt immers op gelijke hoogte te staan met Elsbeth van Rooy-Vink, die de trui in 1998, 2003, 2004, 2006 en 2008 veroverde.

Ze was uiteraard in haar nopjes met de behaalde titel, ook al baalde ze van de afwezigheid van haar voornaamste concurrente, van wie ze de titel overneemt. "Het was jammer dat Anne Tauber zich moest afmelden. We hadden zeker meer strijd gehad. Ik kon de wedstrijd nu gecontroleerd rijden. Ik wilde me niet te vroeg in de wedstrijd teveel forceren, want de omstandigheden waren - ook door de warmte - pittig. Het is voor mij heel speciaal om hier te winnen in Apeldoorn, waar ik woon."

Zilver hoogst haalbare voor AvdB

Op gepaste afstand (zo'n vier minuten) eindigde Van der Breggen uiteindelijk als tweede bij haar eerste elitekampioenschap op de terreinfiets. De Zwolse sprak na afloop van het hoogst haalbare. De bronzen plak werd op vijfenhalve minuut van de winnares opgeëist door voormalig beloftenwereldkampioene veldrijden Annemarie Worst. De Nunspeetse veroverde deze medaille vorig jaar ook al.

Opmerkelijk: Sophie von Berswordt-Wallrabe, die een minuut na de elite-vrouwen was gestart bij de beloften-vrouwen, reed een heel sterke wedstrijd. De 22-jarige kwam zelfs nog voor Van der Breggen over de streep. Desondanks kon ze enkel worden beloond met de beloftentitel.

En dat is vijf! Anne Terpstra is oppermachtig in het Orderbos en rijdt iedereen op minuten.