Tour Vandaag: De Nederlandse Berg!

De laatste Alpenrit is zeker niet de minste. Vandaag staan de fans op de slotklim al te feesten, terwijl de renners zich op de Alpe d'Huez het snot voor de ogen fietsen. We gaan naar de Nederlandse berg!

Tour de France

De Nederlandse berg?

Heel Nederland zal deze etappe koppen als de Koninginnenrit van de Tour de France. Maar de échte Koninginnenrit volgt echt pas in de Pyreneeën. Maar toch, dit is een van de zwaarste etappes uit deze Tour. We gaan namelijk naar de Alpe d’Huez, waar Nederlanders ook graag het etiket ‘de Nederlandse berg’ op plakken.

Grote jongens

Maar voor we aankomen bij de berg van 21 haarspeldbochten, is het eerst tijd voor een zware oorlog op het vlakke. Vanuit Bourg-Saint-Maurice is het namelijk een strijd van 25 kilometer tot de voet van de Col de la Madeleine.

En daar barst het feest echt los.

De Col de la Madeleine.

De Madeleine is 25 kilometer lang en hoewel ze met 6% gemiddeld minder steil is dan eerder in de Tour beklommen bergen, is dit toch wel het echte werk. Vooral door de lengte van de beklimming. Daarna volgt een afdaling en pakken we de prachtige Lacets de Montvernier mee, die steile maar korte klim met oneindig veel haarspeldbochten.

Weer even naar beneden om in Saint-Jean-de-Maurienne de tweede reus van de dag aan te vatten: de Col de la Croix de Fer. 29 kilometer is deze pukkel, met iets meer dan 5% gemiddeld. Maar dat komt voornamelijk doordat de beklimming opgedeeld is in drie trapjes, waartussen twee kleine afdalingen te vinden zijn.

Alle remmen los

Eens boven volgt een strijd naar Bourg d’Oisans die zijn weerga niet kent. Er wordt in evenveel trapjes afgedaald als er werd geklommen, namelijk drie. Na 29 kilometer zijn de renners in Allemont, dan hebben ze er in totaal 150 op zitten. Vanuit daar is het nog een kleine tien kilometer in de vallei, voor in Bourg d’Oisans de bevreesde slotklim wordt aangevat.

De wereldberoemde slotklim.

De Alpe d’Huez werd in het verleden bekend als de Nederlandse berg en wordt door velen nog steeds zo genoemd. Dat kwam doordat van de eerste 13 aankomsten op de Alpe, er 8 werden gewonnen door een landgenoot: Hennie Kuiper en Peter Winnen wonnen zelfs twee keer. Sinds Gert-Jan Theunisse in 1989 als winnaar de Alpe d’Huez bestormde, won er geen Nederlander meer.

21 haarspeldbochten, 14 kilometer en 8,1% gemiddeld: gaat u er maar eens lekker voor zitten.

Dat levert de volgende Alpen-rit op.

Favorieten

Net als gister weten we niet welk etiket we op deze etappe moeten plakken: wordt het een vluchtersrit of gaan de favorieten voor het klassement hier ook voor de zege strijden? Het leek er richting La Rosière op uit te draaien dat de vroege aanvallers zouden kampen om ritwinst, tot Movistar Team daar anders over besliste.

Alles hangt af van de aanvallende ingesteldheid van sommige toppers die op Team Sky nog veel goed moeten maken. Met Geraint Thomas en Chris Froome heeft de Britse ploeg namelijk de nummer 1 en 2 van het klassement in haar rangen. 

Kan Dumoulin opnieuw Team Sky aanvallen?

De nummer drie is een Nederlander, die maar wat graag zou winnen op de Nederlandse berg. Tom Dumoulin liet gisteren zien de aansluiting bij de absolute klimmerstop onderhand echt wel gemaakt te hebben. Ook toonde Dumoulin zijn aanvalsdrift met een uitgekiende aanval in de afdaling van de Cormet de Roselend.

Andere klassementsrenners om op te letten? Dan noemen we Romain BardetVincenzo NibaliNairo QuintanaDan Martin en het verrassend sterke duo van Team LottoNL-Jumbo: Primoz Roglic en Steven Kruijswijk

Reken erop dat we in de vlucht sowieso bolletjestruidrager Julian Alaphilippe zullen zien en zijn tegenstrever Warren Barguil. Wie er nog meer bij zit en of ze daadwerkelijk voor de zege gaan fietsen, daar durven wij geen voorspelling over te wagen. 

*****

Chris Froome

****

Tom Dumoulin & Romain Bardet

***

Vincenzo Nibali, Dan Martin & Geraint Thomas

**

Mikel Landa, Steven Kruijswijk, Nairo Quintana & Primoz Roglic

*

Warren Barguil, Robert Gesink, Rafal Majka, Mikel Nieve & Alejandro Valverde